Bez disciplíny nikdy nemůžete uspět: Tipy, jak si vybudovat sebedisciplínu

Nehledě na to, jaké jsou vaše dlouhodobé plány (ať už kariérní nebo životní), jednu věc k jejich dosažení budete potřebovat určitě – sebedisciplínu. Co když vám ale tato vlastnost tak trochu schází? Nebojte, jedná se o běžný jev. Málokdo se rodí se silnou sebedisciplínou. Ale dá se jí naučit. Zde je několik tipů, jak si nezdolný smysl pro disciplínu vybudovat.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil blog Briana Tracyho.

Určete si své priority

Jinými slovy – co vlastně chcete? Čeho chcete dosáhnout? Abyste si mohli vybudovat disciplínu a pevné návyky, musíte mít jasno, k jakým cílům směřujete. Bez toho budete vždy jen slepě tápat. Tyto své cíle si sepište, abyste se k nim mohli vždy vracet.

Eliminujte věci, které by vás od směřování k vytyčeným cílům mohly odrazovat nebo vás rozptylovat

Co jsou největší lákadla, která by vás od vašeho plánu mohla odrazovat? Snažte se identifikovat a následně eliminovat všechny věci, které vám budou při plnění vašeho úkolu klást překážky do cesty. Udělejte to sami pro sebe těžší spadnout do špatných zlozvyků nebo nechat si odvést pozornost od svých priorit.

Dělejte si každodenní plány

Na každý den si sepište akční plán. Tedy seznam úkolů, které chcete za den splnit. Sepište si i dílčí kroky, které ke splnění těchto úkolů povedou, a snažte se tohoto plánu během dne co nejvíce držet. Nebudete tak ztrácet čas přeskakováním mezi úkoly a nebudete pak během dne muset vymýšlet, co že jste to vlastně chtěli dělat.

Nenechte se rozhodit, pokud někdy svůj plán porušíte

Plány jsou dobrá věc. Ale nesmí vás svazovat nebo paralyzovat. Pokud se někdy od svého plánu odchýlíte nebo porušíte vlastní disciplínu, nesmí vás to rozhodit natolik, abyste od celého plánu úplně upustili. Dílčí neúspěchy nebo porušení naplánovaného řádu jsou zkrátka věci, které se občas dějí, a vy nesmíte být v dodržování vlastní disciplínu až přehnaně puritánští, protože takový přístup je z dlouhodobého hlediska spíše kontraproduktivní.



-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com