Menu
Přihlásit se

15. květen je Mezinárodním dnem rodiny. Připomíná nám důležitost toho, co bereme mnohdy jako všední a přesto je to tím nejdůležitějším. Rodina je totiž základem každé společnosti a jaké jsou rodiny, takový je i každý stát.

Redakce TO
Publikováno 16/05/2024
Doba čtení 2 min.
Mezinárodní den rodiny, ocenění, Zdroj: Aliance pro rodinu

Naší současné politické reprezentaci je sice mnohdy milejší dovádění s duhovými vlajkami, ale najdou se mezi nimi i tací, kteří vidí, že bez mámy (ženy) a táty (muže) nemá žádná země děti, tedy svou budoucnost. Mezi takové patří například poslankyně Nina Nováková, která u příležitosti Mezinárodního dne rodiny, na akci pořádané Aliancí pro rodinu, předala čtyřem manželským a rodičovským párům Cenu vděčnosti manželům a rodičům Omnia vincit amor 2024.

N. Nováková, poslankyně za KDU-ČSL a J. Gregor, místopředseda Aliance pro rodinu, Zdroj: Aliance pro rodinu

Jana Jochová předsedkyně Aliance pro rodinu pro Deník TO řekla: “Nejdůležitějším kritériem při výběru oceněných párů byla nominace jejich dětí. Mnoha lidem se totiž některé rodiny zdají perfektní, ale pravdou může být úplný opak. Na dětech se ale pozná, jak to doopravdy je. A ty dnes již dospělé, co někdy už mají i své vlastní děti, prostě ví, “  a dodává: “ No a není nic dojemnějšího než když se takové děti ohlédnou zpět a vidí, že i přes mnoho životních těžkostí jejich rodiče naplňují svůj manželský slib a mají se rádi.”

Mezi oceněné patří například manželé Markovi ze Strakonic, kteří kromě dvou vlastních dětí přijali do pěstounské péče ještě osm dalších z dětského domova. Pan Marek na místě zavtipkoval, že základem dobrého manželství je především dobře najezený chlap. Neváhal ale doplnit, že je velmi důležité, aby manželé věděli, že to, co žijí a dělají, má opravdu smysl. No a paní Marková zase doplnila, že přece nežijí nic tak mimořádného, že je spoustu rodin, které dělají dobré věci. Opravdu poctiví a dobří lidé se většinou nepovažují za speciální a světe div se, nepořádají ani průvody hrdosti.

Markovi s rodinou, Zdroj: Aliance pro rodinu

Dalším z oceněných manželských párů byli Fajovi z Českého Těšína. Cenu přebírala paní Fajová i za manžela in memoriam. Fajovi, kteří mají sedm vlastních dětí a ujali se ještě osmého chlapce z nefungující rodiny, čelili komunistickému útlaku i výhružkám. Přesto vše dobře dopadlo a dnes jedna z dcer vzpomíná: “Maminka s tatínkem vždycky říkali, že když nás uživí sedm, tak osmého také zvládnou a přijali chlapce z rodiny, kde táta chyběl a maminka to měla sama velmi těžké. Jsem hrozně hrdá na to, jak vše zvládli. I když se na ně druzí někdy dívali všelijak. A hlavně mi vždycky připadlo, že nejsou v manželství každý sám za sebe, ale jsou na vše skutečně spolu.”

Za opravdu “zasloužilé manžele” lze považovat i oceněný pár z Prahy, který letos v květnu oslavil diamantovou svatbu, tedy 60. výročí vstupu do manželství. Další z oceněných manželských párů, kteří do Prahy přijeli z Brna, zase pořadatelům prozradil, že by se jim v těchto dnech mělo narodit vnoučátko. Tak držíme děťátku palce, aby patřilo do světa, který bude přátelský manželství muže a ženy, dětem a mezigeneračním rodinným vztahům.

Komentáře (7)

  1. Souhlas.
    Rozpadlé rodiny, rekordní pokles porodnosti, výchova dětí samoživitelkami, tragické školství – propad v mezinárodních žebříčcích. To nás brzy doběhne.

    Rozumný stát podporuje rodiny a děti, budoucí poplatníky. Fialenko raději podporuje ukrajinský režim Zelenského, Křéťu (+180 mld loni), Tykače, solární barony a další.

    Mladé rodiny nedosáhnou ani na garsonku za 5 mega. Nejdražší elektřina v Evropě. Pokles reálných mezd jako nikdy v historii ČR. Nedivím se poklesu porodnosti. Pirát Hřib raději koupí za miliardu novou klec pro jednoho starého medvěda.

    Kdo bude vydělávat na naše důchody? Bezdětná Černochová má vystaráno z provizí za šrot. Redl+Hlubuček+Rakušan STAN naloží koks a odletí spravovat investice po Michalikovi na Kypr. Ale co my ostatní?

    1. Na důchody vydělávat netřeba, protože do důchodu nebudeme chodit. Slovy klasika se nejspíš všichni „upijeme k smrti ve svých 101 letech při práci v lomu“.

    2. Ano, na duchody myslet netreba. Nejlevnejsi pensijni reformou je prece zavedeni euthanasie a vytvoreni spravne spolecenske nalady, ze zodpovedny obcan si uzije 5 let duchodu a pak si poda zadost. V Holandsku uz takto odchazi 5 % lidi a vicemene kazdym rokem podil stoupa – kdyz nahodou poklesne, strachuji se Holandani, ze jim pokrok nejak drhne, a co s tim delat?

      1. Ó, kež bychom i u nás jednou prozřeli jako v Holandsku. A nemuseli stále častěji číst o tom, jak někdo skočil pod vlak, nebo se zastřelil přímo na ulici.

    3. Tak jo popořadě:
      Nejdřív se představíme ano??? Já řemeslník MaR, topení, plyn, prostě TZB; žena VŠE; moje IQ143 žena 96pct (podle Mensa ČR)
      Rozpadlé rodiny??? Já fakt nevím no… jsem s jednou holkou už 26 let a máme 10 let dceru – na rozpad to zatím nevypadá… máme barák, každý svoje auto a ještě mám i auto do práce… dovolená letos 14 dní ve Val Thorens na lyže a léto bude v Thajsku (chtěli jsem jedno dítě a tak ho máme… bez ohledu na státní politiku podpory rodin… – my to nepotřebujem – umíme vydělat na to co chceme)…
      dále:
      fakt nevím čím nás ten stát podporoval (za BABIŠE/FIALY)… my jsme si tak nějak vo žádnou podporu neřekli – ale jestli nám někdo něco daruje = darovanému koni na zuby nehleď že… a von by se fakt hodil – dcera na tom jezdí)
      dále
      Mladé rodiny no jo no … my jsme si to dítě holt pořídili až později… postavený dům, jasná práce… kdyby jsme se ožrali první noc a vono se něco událo tak nějak samospádem tak by jsme se asi voba divili a dnes spolu asi nejsme že… jako ty mladý co maj dítě ve 20letech… ještě na škole a maj pocit že se teda vo ně MUSÍ postarat… jo jo ty určo budou vehementně přispívat do rozpočtu aby z něj bylo na důchody že…
      No tak já nevím KDO bude vydělávat na Tvůj důchod… ale když vidím co odevzdáváme na daních tak mám pocit že to právě děláme já se ženou…
      A to Vaše „CO MY OSTANÍ??? Tak já nevím co ty ostatní… my jsem se postarali – žena vydělal na garsonku v Praze a já na 2+1 na Vinohradech… a to jsem jen vyučenej… na žádnou další školu mě KSČ nepustila…
      Takže když se o sebe neumíte postarat sami tak asi budete chodit s nataženou rukou a chtít abych se o Vás staral já a mě podobní… a k tomu si zvolíte ty správné politiky…
      A když to já a mě podobní uvidí… tak proč bychom se snažili víc??? Lehčí je zvolit ty správné politiky… ale zase když ty prachy nevyděláme a tomu státu nedáme = hele KDO to teda udělá???
      TY??? jo jo už tě vidím…

  2. Jo jo Aliance pro rodinu… takže fundamentální pánbíčkáři budou velebeni… kdyby to byli jinověrci tak se většina společnosti picne do hlavy… ale ježto jsou to Katolíci tak je to tak nějak asi v richtiku…
    Kdyby bylo po jejich tak asi nemám dítě… ježto ho mám se ženou, kterou jsem si nikdy nevzal (a vona mě taky ne – o svatbě dodneška nepadlo ani slovo) a už jsme spolu 26let a máme nádherný vztah a úžasnou dceru… věřící tchýně mi dodnes neodpustila že jsem byl u porodu… prostě jsou přece ženský a mužský věci… jo jo … třeba stavebnictví že… takže upálíme Evku JIŘIČNOU a Belu HADID… nebo fyzika a chemie a ekonomika a strojírenství… to je přece mužský obor nebo ne??? A vesmír??? Do ohně se všema astroložkama nebo nedej bože předpovídat počasí = jasný čarodějnictví…
    Milá tchýně – tvoje víra tě prý učí odpouštět a tolerovat… třeba se to u nebeský brány jednou naučíš – hodně štěstí!!!
    P.S.: zatím si klidně dál stěžuj v kostele u zpovědi… a velebte si s biskupem tu Vaší Alianci pro rodinu…
    Od té doby co tady církev nevede kardinál Tomášek (a fakt jsem si ho jako totální bezvěrec vážil – znali jsme se osobně) tak to jde od deseti k pěti a pak se to opakuje že…

    A vtip na konec???
    Vona je vzteklá, že jí říkám že na rozdíl od ní chodím do kostela pravidelně a ani jednou jsem nevynechal… fakt… už od 16let chodím na půlnoční… každý rok… byl jsem i ve Starém Smokovci i v Itálii na dovolený… a babičko až se mě jednou u nebeský brány ten poskok zeptá: „chodil jsi do kostela?“ tak mu po pravdě odpovím: „PRAVIDELNĚ!“ ….

Napsat komentář