reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský SMIC má připraven 5nm výrobní proces s DUV místo EUV

16.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Čínský SMIC má připraven 5nm výrobní proces s DUV místo EUV
Čínská společnost SMIC se snaží vylepšovat své výrobní procesy, ačkoli nemá přístup k moderním nástrojům pro EUV litografii. I se starším DUV se jí ale povedlo dosáhnout na 5nm výrobní technologii.
Americký ban vůči Číně se projevuje i tím, že Holandská společnost ASML nemůže do země dodávat nástroje pro EUV litografii, která je potřebná pro nejpokročilejší výrobní procesy polovodičů. Čínská společnost SMIC se nicméně snaží dále fungovat i bez toho a povedlo se jí dokončit 5nm výrobní proces na starší litografii DUV, tedy bez EUV vybavení. Jiné firmy pro 5nm proces využívají EUV. Proslýchá se, že firma by měla v dohledné době zahájit sériovou výrobu waferů pomocí této technologie.
 
Velkou otázkou je, jak dobrá (nebo jak špatná) bude výtěžnost tohoto procesu. Už nyní je ale docela pravděpodobné, že výroba pomocí těchto nástrojů nebude příliš efektivní a ve výsledku má být velmi drahá, což pocítí i zákazníci v cenách telefonů a jiných zařízení, které budou používat čipy vyrobené pomocí tohoto 5nm procesu. Předpokládá se totiž, že proti 5nm výrobě u TSMC bude ta 5nm u SMIC asi o 50 % dražší.
 
Huawei Mate 70, který by tyto 5nm čipy měl mít, tak bude mít asi poněkud problém s cenou. Ta může být dost vysoká, případně je tu druhá možnost, že Huawei na něm bude mít docela malou marži (a nejspíš kombinace obojího). Proslýchá se nicméně, že nový procesor Kirin vyráběný tímto procesorem má slušný výkon na úrovni Snapdragonu 8+ Gen 1. Tento telefon by měl mít novou verzi operačního systému HarmonyOS NEXT.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama