Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přerušovaný půst / foto: shutterstock

Přerušovaný půst jako možná cesta ke zhubnutí

Pokud patříte k lidem, kteří vyzkoušeli snad už všechny možné i nemožné diety a nic nezabralo, zkuste přerušovaný půst. Přerušovaný půst dieta není, je to způsob a styl stravování. Přihlédněte ale ke svému celkovému zdravotnímu stavu.

Přerušovaný půst není dieta

Půl dne se budu cpát, druhou půlku prospím a kila půjdou dolů sama. Tak takhle to nefunguje, bohužel. Ano, větší část z doby, kdy nejíte, strávíte spánkem, ale nic to nemění na tom, že pokud jídelníček neupravíte, budete hladovět.

Na začátku se doporučuje jít do přerušovaného půstu opatrně. To znamená, že byste měli nastavit režim 12/12. Dvanáct hodin máte na to, aby jste jedli, a dvanáct hodin budete držet půst. Když se podíváte na rozdělení hodin, kdy z dvanácti hodinového půstu osm hodin prospíte, zdá se vám to snadné. Kdo si to ale někdy zkusil a neměl dostatečně upravený jídelníček, jistě potvrdí, že zrovna legrace to není. Velmi oblíbený je režim 16/8, kdy číselné označení 16 určuje počet hodin půstu.

Počet hodin přerušovaného půstu
Počet hodin přerušovaného půstu – Zdroj: Shutterstock.com

Jak upravit jídelníček během přerušovaného půstu?

Hodiny, kdy máte jíst, rozhodně nevyplňujte tím, že se budete ,,cpát“. O tom to není. Jídla musí být pestrá, plná vitamínů, vyvážená, s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Sacharidy je vhodné přijímat pouze v malých dávkách sezónního ovoce. Vláknina potlačí pocit hladu a dokonale zasytí, bílkovina dodá potřebnou energii. Velmi důležitý je pitný režim. Během přerušovaného půstu se doporučuje pomalu zařadit cvičení. Je to z toho důvodu, že zabráníte úbytku svalové hmoty a pomůžete nastartovat rychlejší spalování.

Pestrý jídelníček
Pestrý jídelníček – Zdroj: Shutterstock.com

Rizika přerušovaného půstu

Každá úprava stravování má své benefity, ale samozřejmě i rizika. Ne vše je vhodné pro každého. Lidé se zdravotními omezeními s ohledem na stravování by přerušovaný půst měli dobře zvážit a konzultovat s lékařem, přinejmenším s nutričním poradcem.

Na začátku PP se můžete potýkat s bolením hlavy. I z toho důvodu je absolutně nutné dodržovat pitný režim. Během těhotenství a kojení je třeba zvážit specifické vyživovací potřeby.

 

Zdroj:

https://www.svetfitness.cz/clanek/prerusovany-pust/

Přerušovaný půst jako možná cesta ke zhubnutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!