Spojené arabské emiráty jsou pod západním tlakem kvůli sankcím proti Rusku

Ačkoli další země nejsou nutně vázány západními sankcemi, USA už podnikly kroky proti těm, které je obcházejí.

USA, Spojené království a EU naléhají na Spojené arabské emiráty (dále také „SAE“), aby prokázaly své odhodlání prosazovat sankce proti Rusku v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, napsala minulý týden agentura Reuters. Úředníci z těchto zemí navštívili Spojené arabské emiráty a snažili se zde o to zabránit transferu sankcionovaného zboží do Ruska. Vyžádali si podrobné obchodní informace o vývozu do Ruska a reexportu zboží dvojího užití. Spojené arabské emiráty tvrdí, že vydaly zákazy na některé výrobky dvojího užití, a předběžné údaje naznačují, že v letošním roce nedošlo k žádnému vývozu ani reexportu těchto výrobků.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí sdělil, že delegace USA nedávno navštívila Spojené arabské emiráty, aby projednala překládku zboží dvojího užití, která podporuje ruský obranný průmysl. Byly vyjádřeny obavy z toho, že společnosti ve Spojených arabských emirátech  vyvážejí sankcionované výrobky na podporu vojenského úsilí Ruska proti Ukrajině, jako jsou počítačové čipy a elektronika. Zdroje odhalily, že od uvalení západních sankcí na Rusko vzrostl dovoz sankcionovaného zboží dvojího užití ze SAE, přičemž toto zboží pochází ze SAE. Navzdory ujištěním představitelů SAE ohledně kontroly vývozu nebyly předloženy žádné důkazy. Ačkoli ostatní země nejsou nutně vázány západními sankcemi, USA podnikly kroky proti těm, které je obcházejí, včetně SAE a Turecka, uvádí dále agentura. Orgány SAE prohlásily, že zavedly důsledný proces řešení sankcionovaných subjektů v souladu s požadavky mezinárodních pravidel.

Západní diplomatické zdroje naznačují, že sankcím za obcházení sankcí proti Rusku by brzy mohly čelit další společnosti ve Spojených arabských emirátech. Stávající sankce mají omezený dopad, protože Rusko našlo způsoby, jak si výrobky dvojího užití opatřit prostřednictvím třetích zemí. SAE se snaží udržovat rovnováhu ve vztazích s Washingtonem a Moskvou, těží z ruského bohatství a zároveň odsuzují invazi na Ukrajinu.

Západní představitelé se snaží získat podrobnosti o dohledu nad společnostmi ve svobodných zónách SAE, včetně boje proti praní špinavých peněz a dodržování sankcí. Ačkoli byly SAE vyřazeny z celosvětového seznamu zemí ohrožených nelegálními toky peněz, západní diplomaté tvrdí, že pro Rusy je nyní obtížnější otevřít si účty v bankách SAE. Evropský parlament odhlasoval ponechání SAE na seznamu sledovaných zemí kvůli nedostatkům v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.