Mercedes-AMG CLE 53 Coupe

Mercedes-AMG vrátí u některých modelů místo čtyřválců pod kapotu osmiválce

Autor: Radim Plachý - Zdroj: Motor1.com - Foto: Mercedes-Benz - 16. 5. 2024


Už, když AMG oznámilo, že místo osmiválců chystá pro svá vrcholná AMG čtyřválce, rozpoutalo to na internetu smršť komentářů a reakcí, které s tím nesouhlasily. A i prodeje napovídají, že zákazníci osmiválce chtějí. Proslýchá se, že Mercedes-Benz vrátí pod kapotu svého připravovaného vrcholného kupé Mercedes-AMG CLE 63 opět osmiválec. Mělo by jít o nejnovější verzi ověřeného 4.0 V8 biturbo s výkonem nejméně 585 koní.

O tom, že se pod kapotu vrcholných verzí AMG vrátí osmiválce, už se mluvilo loni v srpnu. O pár dní později ale automobilka tuto zprávu dementovala s tím, že to není pravda. V automobilovém světě aktuální doby se ale plány mění docela rychle. Vždyť třeba Ford se přestává zaměřovat hlavně na elektromobily a i Mercedes-Benz kvůli vlažnějšímu zájmu o elektromobily ponechá spalovací motory na trhu déle, než původně plánoval (tedy i po roce 2030).

Větší radost ale máme z toho, že i na pořádné motory bychom se u AMG mohli znovu těšit. Pod kapotu připravovaného kupé Mercedes-AMG CLE 63 tak prý zamíří mild-hybridní verze motoru M177. Jde o tentýž motor, který pohání i současné SL, modely AMG GT či vrcholný Mercedes-AMG S 63. Výkon by měl být více než 585 koní, aby překonal nedávno představené modernizované BMW M4 CS s 550 koňmi.

Matoucí označení

Problémem je podle některých prodejů i označení, které Mercedes-AMG pro modely používá. Začalo to tím, že novou generaci čtyřválcového Mercedes-AMG třídy C označil jako 43, přičemž v předchozí generaci nesl označení 43 šestiválec.

Další věcí je fakt, že právě u CLE by byl mild-hybridní šestiválec s označením Mercedes-AMG CLE 53 pod čtyřválcem (ačkoliv výkonnějším), který by nesl označení Mercedes-AMG CLE 63. Zákazníci by tomu prý nemuseli rozumět anebo by jim to nemuselo dávat smysl.

Štítky: , , , , ,

1 názor na “Mercedes-AMG vrátí u některých modelů místo čtyřválců pod kapotu osmiválce”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru