V Karlovarském kraji se na střední školu dostalo skoro 93 % žáků devátých tříd

16. květen 2024 12:00

V Karlovarském kraji se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na nějakou střední školu 92,8 procenta deváťáků. Na upřednostňovanou školu (priorita 1) se jich dostalo 66,5 procenta, což je po Praze druhý nejnižší podíl.

Celkem se v kraji z devátých tříd hlásilo 2 722 uchazečů, celkově tedy včetně uchazečů o víceletá gymnázia nebo nástavbová studia to bylo 4 225 uchazečů. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Odbor školské statistiky a analýz Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Nejméně úspěšní mezi deváťáky byli uchazeči o lycea, kteří uspěli z 56,8 procenta. Srovnatelná byla úspěšnost u čtyřletých gymnázií a ostatních maturitních oborů bez nástaveb s podíly přijatých 64,7 procenta, resp. 64,6 procenta.

Kdo si vybral obor bez výučního listu a maturity, uspěl na 100 procent

Mezi neúspěšnými uchazeči hlásícími se z devátých ročníků pak největší skupinu tvoří ti, kteří měli primární zájem o jiné maturitní obory než gymnázia či lycea (62,8 procenta všech neúspěšných). Zhruba čtvrtina (23,5 procenta) neúspěšných chtěla na učební obor s výučním listem. U gymnázií to bylo jen 9,2 procenta.

Úspěšnost všech uchazečů, včetně těch, kteří se hlásili na víceletá gymnázia nebo nástavby, byla v Karlovarském kraji 84,4 procenta z 4 225 uchazečů. Na školu, kterou si přáli nejvíce a dali jí tak v žádostech první prioritu, se dostalo 63,6 procenta žáků.

Ze všech 14 krajů je to čtvrtý nejnižší podíl po Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejúspěšnější byli uchazeči o učební obory, zejména bez výučního listu a maturity.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související