Menu
Přihlásit se

Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) před chystanou konferencí o svobodě slova, digitální cenzuře atd., která proběhne 21. 5., obeslala všechny relevantní subjekty kandidující do Evropského parlamentu s pěti otázkami k tématu. Deník TO bude jakožto mediální partner konference odpovědi kandidujícíh stran postupně publikovat. Tady je druhá várka.

Redakce TO
Publikováno 16/05/2024
Doba čtení 2 min.

Druhá otázka míří ke konkrétním krokům a prioritám volebního programu v oblasti svobody projevu. Odpovědi publikujeme v pořadí, v jakém je SOSP obdržela. Každé otázce bude věnován jeden díl.

Bude zastavení cenzury a podpora názorové diverzity mezi vašimi prioritami? Pokud ano, jaké konkrétní kroky vašich zástupců v EP lze čekat?

SPD – Trikolora

Jak uvádíme v programu pro volby do EP, „Pro nás jsou občanské svobody a svoboda slova posvátné.“ Boj proti novodobé cenzuře je jedním z bodů programu pro volby do EP.

ANO

Hnutí ANO vždy hájilo svobodu slova a bude v tom i nadále pokračovat. Heslo EU zní „Jednotná v rozmanitosti“ a tato rozmanitost by se měla vztahovat i na podporu nebát se vyjádřit různé názory. V EP tak budeme dbát na dodržování názorové diskuse a bránit právo na odlišný názor i při schvalování evropských legislativ.

PRO

Ano, je třeba neustále bojovat za svobodu slova a také za svobodu myšlení, což samozřejmě sebou nese podporu různorodosti názorů. Patří sem právě boj za zrušení DSA.

Stačilo!

Určitě ano. První krok je nedopustit při ustavení Evropské komise, aby portfolio „transparentnosti a hodnot EU“, nyní obsazené komisařkou Jourovou, získala osoba s cenzorskými sklony. Případně se zasadit o to, aby toto „ministerstvo pravdy“ zaniklo, neboť EU vnímáme jako nástroj hospodářské spolupráce členských států. Ve spolupráci s dalšími orgány EU budeme prosazovat legislativu a sami aktivně podávat pozměňovací návrhy chránící svobodu slova a hlasovat pro ně, naopak na pokusy svobodu projevu osekat budeme upozorňovat a hlasovat proti nim. Také nepodpoříme žádné rezoluce oktrojující určitý názor jako jediný správný, ať už na výklad historie, na řešení epidemií nebo na jakékoliv jiné otázky, kde musí být zachována svoboda bádání.

Svobodní

Od března 2023 máme schválených 7 zásad do voleb do EP, přičemž jednou z nich je zásada věnující se svobodě slova. Jedná se tedy o naši dlouhodobou prioritu. Svoboda slova a názorová diverzita jsou stavebními kameny každé diskuse, bez nichž se nedá nikdy dojít ke smysluplnému závěru. Jakákoli regulace povede vždy k totalitním praktikám. Proto nejen že nebudeme zvedat ruce pro novou legislativu regulující svobodu projevu, ale navíc budeme usilovat o zrušení takovýchto regulací.

SPOLU

Ano. Sám parlament (a tedy ani jednotliví europoslanci) nemá legislativní iniciativu, ale nepodpořím žádné návrhy, které budou svobodu projevu na úrovni EU omezovat.

Přísaha – Motoristé sobě

Každý bytostný demokrat musí vždy zastávat postoj, že svobodu slova je třeba ctít a bránit, i kdyby měla být (pro někoho) nebezpečná. Domníváme se, že dlouhodobě existují dobře popsané a etablované, přirozené a dostatečné trestněprávní limity (pomluva, podvod, šíření poplašné zprávy atp.). Jakékoli další zužování možnosti projevu je nežádoucí. Bojíme se, že přetrvá-li současné nastavení Evropské komise, které je názorové pluralitě značně nepřející, bude na místě spíše opoziční postoj.

Představitelé Pirátů, STAN a SocDem neodpověděli ani po urgenci.

Odpovědi na první otázku si přečtěte ZDE.

Konference o svobodě slova

Dotazování kandidátských stran vzniklo v rámci příprav na druhý ročník Konference ke svobodě slova pořádané SOSP Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí 23/37 v Praze. Veškeré informace a možnost zakoupit si vstupenky naleznete ZDE.

Komentáře (0)

Napsat komentář