Au! Jak se co nejrychleji zbavit puchýře na chodidle? A je lepší ho propíchnout, nebo ne?

Žena má puchýř na noze staras / Shutterstock.com

Nové či nevhodně velké boty, horké počasí, dlouhá túra, zpocené nohy… Puchýře si vždycky najdou cestu, jak nám znepříjemnit den. Hlavně v horkých letních dnech. Buďte letos připraveni a neponechejte nic náhodě. Máme pro vás několik tipů, jak tvorbě puchýřů co nejlépe předcházet, jak je ošetřovat (aby co nejrychleji zmizely) nebo po jakých přípravcích se podívat v obchodech. A také zodpovíme věčnou otázku: Propichovat, nebo ne?

Přečtěte si také

Čím zastínit balkon, terasu nebo zahradu? Slunečník je klasika, ale existují i lepší způsoby

Proč se nám dělají puchýře?

Vznikají na místech, kde dochází k opakovanému a dlouhodobému působení tlaku (tření) na kožní epitel. Jednotlivé vrstvy kůže se od sebe začnou oddělovat, vznikne dutina (kapsa) a ta se zalije tkáňovým mokem. V horších případech může rána začít mokvat, kůže praskat a rána se infikuje. Jednoduše řečeno, čím déle tlak působí, tím větší škodu napáchá a prodlouží léčbu puchýřů. Proto je důležité začít jednat rychle a místo co nejrychleji ošetřit a zabránit (ideálně předejít) dalšímu tření.

Žena lepí na puchýř náplast Albina Gavrilovic / Shutterstock.com

Jak předcházet tvorbě puchýřů ve 4 krocích?

  1. Chodidlům pravidelně dopřávejte pedikúru: Pomocí pemzy, peelingu nebo exfoliačních masek a přípravků odstraňujte ztvrdlou kůži.
  2. Kupte si preventivní mastičky a tyčinky na puchýře (prodává je např. Compeed), které díky svému složení zabraňují vzniku tření a odírání.
  3. Případně vytipovaná místa – kde se vám puchýře dělají vždy, kdy obujete nové boty nebo vyšlápnete na výletpředem zalepte (klidně obyčejnou náplastí). Šikovné jsou v tomto ohledu i různé nalepovací ochranné gelové polštářky na paty a přední části chodidla.
  4. Dobrou službu mohou udělat i vhodné ponožky, například běžecké odvádějící vlhkost nebo speciální s měkčenými částmi v exponovaných místech. Na delší túry s sebou přibalte několik párů ponožek navíc a při zpocení nebo zmoknutí nohou je ihned převlékejte za suché. Ve vlhkém prostředí se puchýře tvoří rychleji a častěji.

Magistra Monika Mikulková z brněnské lékárny dále na webu Lékárnické kapky radí, že řešením může být natírání kůže vazelínou, jelením lojem nebo jiným olejem, aby se snížilo tření a zároveň zajistila ochranná lubrikační bariéra mezi pokožkou a botou, případně lze na riziková místa aplikovat tejpovací pásku.

Jak se rychle zbavit puchýře?

Na otlačené místo je nejlepší ihned nalepit speciální náplasti proti puchýřům s tzv. „vlhkým krytím“ (průhledné, pružné, oválné), např. od značek Urgo, Cosmos, Compeed, ViaCell, Dr. Max, Livsane, Balea apod.

Fungují na bázi hydrokoloidní technologie vytvářející optimální prostředí pro rychlé a efektivní hojení. Fungují jako druhá kůže. Koupíte je v lékárnách, drogeriích i větších supermarketech a hypermarketech. K dostání jsou i pružné hydrogelové náplasti na puchýře, které slibují dokonalé krytí a voděodolnost.

  • Tip: U náplastí na puchýře platí, že nejlépe dobře drží na umyté, odmaštěné a zcela suché pokožce. Dokud se náplast nezačne sama odlepovat, není nutné (ani žádoucí) ji strhávat a vyměňovat.

Z dalších zdravotnických prostředků na principu vlhkého hojení lze v lékárně sáhnout po gelu Hemagel a jiných tzv. bioaktivních obvazech (Traumacel Biodress nebo Revamil).

Muž lepí náplast na puchýř na patě Ja Crispy / Shutterstock.com

Kdy propichovat puchýře?

Všeobecně se k tomuto kroku doporučuje uchýlit až v případě, kdy je puchýř opravdu velký a plný tekutiny a hrozí u něho stržení nebo prasknutí a následné zanícení a infikování. U menších puchýřů to naopak není nutné, protože tvorba tekutiny je součástí přirozeného ozdravného procesu kůže.

„Mějte na paměti, že puchýře se obvykle samy zahojí během několika dní. Propíchnutí naruší tento přirozený proces a může vést k delší době hojení a vyžaduje rovněž bedlivé sledování, zda se rána nezanítí,“ vysvětluje web Healthline a následně radí, jak opatrně postupovat v případě, že je propíchnutí vzhledem k velikosti nezbytné:

  1. Nejprve připravte sterilní prostředí: Omyjte si ruce i okolí postiženého místa, ideálně pomocí dezinfekce nebo alkoholu.
  2. Jehlu vyvařte nebo dezinfikujte, např. ponořením na alespoň 20 sekund do čisticího alkoholu (dezinfekce, frankovky, lihu apod.).
  3. Puchýř propichujte z boku (rozhodně nikdy nemačkejte jako pupínek) a počkejte, až tekutina samovolně odteče.
  4. Ošetřete antibakteriální mastí nebo hojivým krémem / sprejem na rány, nechte chvíli zaschnout a poté přelepte náplastí.

Co se stane když si puchýř propíchneme?

Pokud dodržíte sterilitu prostředí i pomůcek, vlivem náplasti na puchýře nebo hojivé masti, gelu či krému z lékárny, který se nanese na ránu pod náplast, zůstává propíchnutý puchýř ve vlhkém prostředí a rychle se hojí. Pod náplast nenakukujte, abyste nezvýšili riziko zánětu. Pokud puchýř již praskl nebo se kůže strhla, místo vydezinfikujte a pak použijte sterilní náplast (pozor, hydrogelové a hydrokoloidní se ovšem nedoporučuje dávat na vážnější otevřené zanícené, krvácející nebo mokvající rány).

Zdroje: Kupi, Healthline, Lékárnické kapky