Hrad Loket zapůjčí do Bavorska kolekci historických předmětů

16. květen 2024 14:00

Z Lokte odcestovala do Bavorska kolekce uměleckých předmětů. Šlo o část hradních sbírek, pro které si přijeli představitelé německého města.

Z města Lauf an der Pegnitz přijela do Lokte zvláštní delegace. Převzala si kolekci uměleckých předmětů ze sbírek středověkého hradu, které dočasně vystaví v Německu.

Město Loket a vedení hradu poskytlo kolekci přibližně čtyř desítek sbírkových předmětů. Především nábytek, sochy, plastiky nebo porcelán.

O předměty požádala bavorská strana, aby je mohla vystavit na hradě Wenzelsburg.  Zapůjčení muselo schválit české ministerstvo kultury. Všechny poskytnuté exponáty budou v Bavorsku součástí německo-české výstavy, jejíž vernisáž se uskuteční v sobotu 15. května. Kolekce předmětů bude součástí místní hradní expozice značnou část letní sezóny.

Obě města spojuje společná historie. Ve městě Lauf an der Pegnitz totiž opakovaně pobýval ve druhé polovině 14. století císař Karel IV. a navíc zde nechal vybudovat hrad Wenzelsburg. Jeho interiéry dodnes nesou stopy toho, že Karel IV. byl především českým králem. V interiéru hradu proto najdete sochu svatého Václava i erby mnoha českých měst.

Spustit audio