Znáte australský label Nicol & Ford? Jde o pár Kate-Louise a Lilian Nicol-Ford, který tvoří power couple v práci i soukromí. Současně patří mezi queer komunitu, což se odráží i v jejich tvorbě. V kolekcích se zaměřují na feminní artikly, oslavu tvarů ženského těla, zároveň se však zamýšlí nad konzervativním pojetím módy, které je svazované genderovými stereotypy. Aktuální přehlídka ukázala, že hranice mezi dámskou a pánskou módou nemusí existovat. Stejně jako stud.

Zdroj: Youtube

Šokující přehlídka Nicol & Ford v duchu sado maso

Co je v dnešní módě šokující? Jsme zvyklí na různé bizáry, přesto nás stále překvapuje pojetí, k jakému se odhodlala i kontroverzní australská dvojice. Ať jsme sebekorektnější, stále vnímáme, že tělo s nadváhou, celulitidou, navíc neopálené trochu dráždí. Právě po takovém momentu sáhlo australské duo, aby vzbudilo pozornost. Kypré tvary modelky přepásali návrháři řetězy, na hlavu nasadili koženou pokrývku evokující BDSM masku. Vzhled dominy dotvořily lakované platformy.

Oslava ženských tvarů, nebo hyzdění feminní krásy?

Určitě nikdo nechce podsouvat druhým standardy ohledně správných rozměrů těla. Dáma s pár i více kily navíc může oblékat módu, jež vynese její ženskost. Když se však na sílu tlačí, že každý může obléci cokoli, může to spíše uškodit. Například model dua Nicol & Ford v podobě korzetu. Sice je ušit na větší míry modelky, ovšem subtilnost v hrudní části napovídá, že byl navržen pro poprsí tak pětkrát menší. Ve finále model ženu tak sešněruje, že vytvoří faldíky v rozsahu 360°, takže ono to i vypadá, že manekýna má pětkrát více prsou.

Leopardí vzory jsou trendy

Abychom ukázali, že i vnadná žena se může obléci pěkně, lze se mrknout na model šatů s leopardím vzorem. Musíme si tedy odmyslet divoký make-up, extravagantní účes i doplňky. Vzory šelem jsou zkrátka zase trendy. Také „lupínkové“ šaty, tedy tuba s kaskádami nástřihů, může v pěkném stylingu působit cool.

Testosteron v ženské módě

Nemůže nás překvapit kapka, možná i celá sklenka testosteronu v dámské módní přehlídce. Tělo v ženských šatech, ovšem ostře řezané rysy v obličeji napověděly, že některé modely oblékli i muži. Není to překvapivé vzhledem ke queer komunitě, kam se návrhářské duo řadí. Navíc, jak jsme zmínili, jejich signifikantním prvkem je stírání genderových stereotypů. Vedle manekýnů, kdy jste mohli zaváhat, zda jde o ženu, či muže, se pak objevili modelové s pořádně napumpovanými svaly i nedepilovanými těly. Australský fashion week umí zkrátka zařvat i od protinožců.

Zdroj: iGlanc.cz, Frankie, ABC News

Související články