Oldřich Kaiser byl v dětství malý citrusář, jinak na zahradu nesáhl. Nyní hraje zahradníka
Zdroj: Se svolením produkce

Oldřich Kaiser byl v dětství malý citrusář, jinak na zahradu nesáhl. Nyní hraje zahradníka

Vytvořeno dne 16.05.2024

Oceňovaný divadelní a filmový režisér, scenárista, dramatik, herec a od příštího roku také umělecký šéf Dejvického divadla – Jiří Havelka představuje svůj nový film Zahradníkův rok. V hlavních rolích se objeví Oldřich Kaiser, Dáša Vokatá, Štěpán Kozub a Michal Isteník.

Na úpatí malebného kopečku žije zahradník (Oldřich Kaiser) se svojí ženou (Dášou Vokatou). Starají se s láskou o své malé zahradnictví. Jejich idylický život ale naruší nový soused, který chce přetvořit okolí podle svých představ. Plot s ostnatým drátem, uzavírka příjezdové cesty, nebo přítomnost hlídače (Štěpán Kozub) jsou to nejmenší. Zahradník se však nevzdává a snaží se svůj domov bránit. Když se policie (Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek) i starostka (Alena Mihulová) postupně utopí ve vlastní byrokracií, zahradník se rozhodne vzít osud do vlastních rukou.

Koho vlastně napadlo obsadit do role manželů skutečné životní partnery Dášu Vokatou a Oldřicha Kaisera? „Filmový zahradník má totiž ženu, takže se to hodilo. A napadlo to pana režiséra Havelku, který viděl naší společnou píseň s Dášou. Mně na tom baví, že ona nikdy nestrčila do hlíny ani prsty. Na rozdíl ode mě do přírody nechodí a tvrdí, že s přírodou nemá nic společného. Tady musela sázet a hrabat se v hlíně, tak to bylo zajímavé.“ Písničkářka a herecká debutantka Dáša Vokatá dodává: “Jirka Havelka mi vždy řekl co mám dělat, měl svou představu, tu mi načrtl, předvedl a jelo se a buď se mu to líbilo nebo ne. Já jsem poprvé v životě v něčem hrála. Poprvé a asi taky naposled. A je to pravda, všechno na zahrádce jsem se musela naučit,“ usmívá se.

A jak vzpomíná držitel Českého lva a režisér Vlastníků, jednoho z divácky nejnavštěvovanějších českých snímků posledních let, na natáčení Zahradníkova roku? „My jsme v každém měsíci po celý rok točili v průměru jen dva dny, takže jsme se vždycky dost těšili, až tyhle dny nastanou a my odjedeme všichni směr Humpolec. Bylo to takové celoroční těšení,” říká. A jaký je jeho vztah k zahrádkaření? “Já jsem byl akorát v dětství malý citrusář. Vypěstoval jsem několik malých zelených nikdy nedozrálých citrusových plodů,” směje se.

Zdroj: Produkce filmu Zahradníkův rok