Android TV 14 přináší podporu obrazu v obraze a mnoho dalšího

Android TV 14 přináší podporu obrazu v obraze a mnoho dalšího
Fotografie: Google
  • Hardwarově výkonnější televizory budou umět zobrazovat aplikace v menším okně
  • Televizory dostanou nové módy a funkce pro úsporu spotřeby
  • Umělá inteligence se postará o vytváření titulků nebo audio popisu

I když je situace ohledně rozšíření nejrůznějších operačních systémů a chytrých řešení na televizorech výrazně složitější než třeba u telefonů, Android TV a Google TV patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak do televizoru dostat chytré funkce a streamovací služby. Na rozdíl od telefonů je ale mimo hlavní pole pozornosti, i proto její vývoj probíhá pomaleji a představované novinky jsou často spíše jen kosmetické funkce.

Obvykle je tak novinek pomálu, ale verze číslo 14, kterou Google oznámil na své vývojářské konferenci I/O, však pár zajímavostí přináší. Na úvod je to obligátní slib, že nová verze bude svižnější a méně náročná, takže pokud jste si někdy v minulosti udělali názor, že televizor s Androidem je pomalý a těžkopádný, měli byste se zamýšlet nad jeho přehodnocením.

S tím také souvisí nová položka v menu nazvaná „energy mode“, která upraví chování systému podle toho, jak přistupujete k internetu. V základu můžete funkce vypnout a ušetřit tak energii, na druhém konci spektra pak můžete zvolit maximální výkon pro streamování obsahu ve vysokém rozlišení.

Google také přináší další možnosti zpřístupnění, včetně korekce barev, vylepšených možností textu a navigace. Nový software také umožní vývojářům aplikací zabránit dalšímu přehrávání obsahu při přepnutí televizního vstupu nebo při vypnutí samotného televizoru. Uživatelsky neviditelnější však je asi podpora obrazu v obraze pro některé modely televizorů se systémem Android 14. Dá se předpokládat, že půjde o lépe vybavené modely, které to hardwarově zvládnou. Na nich si pak můžete přehrávat hudbu z YouTube, zatímco si budete vybírat seriál z Netflixu.

A ani v nabídce televizorů nesmí chybět magické spojení „umělá inteligence“. Propagovaný model Gemini se dostane i sem a slibuje hned dvě velké věci: automatickou tvorbu titulků a také tvorbu tzv. „audio popisu“ pro nevidomé. Tito uživatelé by tak nemuseli být odkázáni na to, jestli titulky nebo zvukový popis dodá autor původního díla.

Android 14 pro televizory zatím existuje jako betaverze určená hlavně pro vývojáře, aby mohli přizpůsobit své aplikace. K dokončení by mělo dojít během následujících týdnů a měsíců. Kdy se však přesně dostane do televizorů, o tom rozhodnou jejich výrobci, kteří s tím na rozdíl od chytrých telefonů příliš nepospíchají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze