Řekl bych víc, než miluju tě, ale to už se nedá. S Matem213 o zamilovanosti a ochotě opustit hranice vkusu

16. květen 2024

Letní hit 7teen dostal v roce 2023 cenu Apollo pro nejlepší singl roku, zároveň ale spustil diskuzi, v níž starší generace hudebníků a publicistů obviňovala Mata213 z podbízivosti a lacinosti. Jenže 7teen je o bláznivé zamilovanosti a ta neuznává žádná pravidla decentnosti. V písních o poblouznění jednoduše musí tryskat emoce a 7teen to zachycuje skvěle.

V prvním díle Anatomie lovesongu věnovaném písním o zamilovanosti nám Mat213 prozradil, že láska je pro jeho tvorbu zásadní téma, zároveň se ale k tématu snaží přistupovat neotřele a tak, aby odpovídalo přemýšlení jeho generace. Píseň 7teen byla kromě zachycení pocitu také zkouškou v tom, kam se dá v popu ještě zajít. Bláznivá zamilovanost zde jde ruku v ruce s odvahou překračovat zdánlivě nepřekročitelné hranice vkusu.

Láska je trochu jako cesta tramvají, ne každý ale nutně musí dojet na konečnou. 7teen je letní hit, který ale obsahuje i špetku nejistoty a smutku, protože bez nich skutečný lovesong nikdy nemůže existovat.

Kromě rozhovoru s Matem213 se podíváme také do Ameriky padesátých let, kdy s rock'n'rollem přišla hudba první poválečné generace a s ní i pocity, které předtím v populární hudbě nebyly – bláznivá zamilovanost spojená s teenagerskou touhou prolomit společenské bariéry týkající se sexu.

Jak na tento generační zlom reagovali mladí zpěváci a zpěvačky u nás? Byla i v totalitním Československu padesátá a šedesátá léta v popu érou smyslnosti? Na to odpovídá hudební publicista Pavel Klusák, se kterým jsme se zamysleli nad tím, jaký typ lovesongů dominoval v československé hudbě během normalizace.

Jsou písně o lásce ještě živý formát? A jak se v Česku zpívá o milostném citu? Poslechněte si první epizodu šestidílné série Anatomie lovesongu s hudebníkem Matem213. Najdete ji na wave.cz/lovesong nebo v aplikaci mujRozhlas.cz.

autor: Karel Veselý
Spustit audio