Rusko prudce zvýšilo obchod s Tálibánem až o 500 procent

Přidat na Seznam.cz

Obchodní obrat mezi Ruskem a Afghánistánem výrazně vzrostl od doby, kdy se k moci dostal teroristický Tálibán. Obrat nyní překročil hranici jedné miliardy dolarů (přes 22 milard korun), řekl Rustam Khabibullin, šéf ruského obchodního centra v Afghánistánu.

„Obchodní obrat mezi Ruskem a Afghánistánem roste vysokým tempem, pokud například v roce 2022 činil 170 milionů dolarů, nyní již překročil hranici jedné miliardy dolarů,“ řekl Khabibullin. „Hlavními oblastmi exportu a importu jsou plyn, ropné produkty, mouka, pšenice, slunečnicový olej a v poslední době mléčné výrobky,“ upřesnil s tím, že Rusko nakupuje kovové výrobky a stavební materiály z Afghánistánu.

Toto tempo růstu obchodního obratu se přičítá nástupu Tálibánu k moci a rozhodnutí USA ukončit v roce 2021 svou téměř dvacetiletou vojenskou přítomnost v Islámském státě, napsal deník Ria Novosti. Khabibullin obvinil Američany a jejich spojence v NATO, že „všemožně brání aktivnímu rozvoji hospodářských a politických vztahů“ mezi Ruskem a Afghánistánem. Dodal, že Rusko hodlá tuto situaci dále napravovat, mimo jiné vytvářením pracovních míst a investicemi do místních projektů státu vedeného Tálibánem. 

Hnutí Tálibán je v Ruské federaci uznáváno jako teroristické a zakázáno, ale ruské úřady udržují kontakty s jeho představiteli na oficiální úrovni, píše deník Moscow Times. Zejména Tálibán je zván na různé akce za účasti nejvyšších vládních představitelů, včetně prezidenta Vladimira Putina.

Vláda vytvořená Tálibánem nebyla dosud žádnou zemí uznána za legitimní, protože skupina neplní své závazky v oblasti dodržování lidských práv, vytváření otevřeného politického systému a boje proti terorismu a obchodu s drogami.

Zdroj: Ria Novosti, Moscow Times