Krátká historie bot v kostce

SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:
5/5 - (1 vote)

Boty jsou nedílnou součástí mnoha aspektů života, pro některé jsou vyjádřením vlastním módy nebo osobnosti, pro jiné jsou nedílnou součástí pracovní rutiny a pro ostatní jsou jednoduše něčím, co je ke každodennímu životu ve valné většině míst svět tak zapotřebí.

Může se na první pohled zdát, že boty jsou relativně moderním konceptem, opak je však pravdou a jejich historie sahá až 8 000 let do naší minulosti. Podívejme se ve zkratce na to, jakou mají boty cestu světovou historii.

První dochované známky

Tak jako mají daleko historii kasinové hry, zníš mnohé můžeme datovat několik tisíc let do minulosti a které jsou dnes nedílnou součástí moderních herních aspektů, jako jsou například Hellspin Sloty, také boty přecházejí z tradic do moderní doby. 

Začněme ale u tradic. Ty jsou hned několik různých teorií, ale také naleziště nejstarších dochovaných bot, jako jsou například sandály nalezené v roce 1938 v americkém státě Oregon, které jsou datovány zhruba do doby 8000 let před Kristem. Mezi další důležité naleziště patří poté Arménie, ve které se našly boty, které archeologové odhadují na dobu 3 500 let před Kristem. Nicméně podle některých studií je obuv ještě starší a může sahat dokonce až 26 000 let do minulosti. 

Boty jako symbol moci

Pokud se podíváme dochovaných prvopočátků bot, zjistíme, že se samozřejmě jednalo zejména o znak moci. Většina lidí dříve chodila zcela naboso, a to nejen pohodlnější pohyb a lov, ale také pro nedostatek materiálů a v pozdějších dobách jednoduše peněz. Postupně se proto boty staly symbolem moci, dovolit si je totiž mohl jen ten skutečně nejbohatší člověk nebo ta nejbohatší skupina lidí, včetně lidí s možností vzdělání nebo dokonce královským rodem. 

Různé materiály bot

Pokud se podíváme na rozvoj obuvi, a to Jaké se používají materiály, najdeme v různých koutech světa různé možnosti. Například dochované boty z Indie ukazují, že zde soboty velmi často vyráběli ze dřeva. Naopak dávní Egypťané využívali pro první boty papyrus. Pro původní obyvatele Mexika byla hlavním materiálem naopak Juka, rostlina, která připomíná palmy je pro tuto část Země typická.

Zajímavostí jsou také kultury, které po mnoho desítek let preferují život bez bot, jsem spadá také antické Řecko, naopak pro Římany byly boty právě ukázkou moci a typické zde byly různé materiály.

Příchod obuvnictví

Dalším důležitým mezníkem historie obuvi byl příchod obuvnictví a zakládání obuvnických cechů, které je možné datovat do počátku 15. století. Stát se švecem představovalo nejen kreativní schopnost, ale také možnost vyučit se, pracovat s materiály, a hlavně získat příležitost stát se součástí těchto cechů, které umožňovaly lidem provozovat její řemeslo v minulosti. Od tradiční řemeslo se jedná také dnes, ačkoliv významně prochází mnoha změnami a adaptacemi na moderní technologie. 

Obuvnictví ve svých prvopočátcích využívalo zejména textilní látky a kůže pro výrobu různých bot v mnoha aspektech se jednalo o umění, a to zejména v době evropské monarchie, kdy bylo možné vnímat vysoce extravagantní modely nejen bot, ale také oblečení. Zdaleka to však nemá původ v Evropě, významné a extravagantní modely bot bylo možné najít zejména na Dálném východě v době byzantské říše nebo osmanského impéria.

Industriální éra

Paradoxem světového pokroku je to, že jej velmi často ke předu ženou války. Tak tomu bylo také s industrializací obuvnictví, které se jako první věnoval inženýr Marc Isambard Brunel, který za Napoleonských válek mechanizoval výrobu pro rychlejší dodání bot anglickým vojákům na frontě. S koncem války se od jeho mechanismu odpustilo, nicméně nikoliv od nápadu a v roce 1846 je vynalezen první šicí stroj. O několik let později se již otevírají první továrny pro mechanickou výrobu bot, a ačkoliv tradice obuvnictví přežívá ve svém původním smyslu dodnes.

Příchod tenisek

Je to možná překvapení, ale první podobu tenisek byly takzvané “kecky”, které se poprvé objevily již v roce 1870 – původně se kecky používaly během dovolené a na pláže nicméně vše se v obuvnictví změnilo s jejich začleněním do světa tenisu. A právě tímto jednoduchým způsobem se začaly formovat první tenisky, ale také další sportovní obuv, která má dnes velmi silné za stání na obuvnickém trhu.

První tenisky, které byly určeny specificky pro běh, se objevují v roce 1895 od společnosti J.W. Foster and Sons ve Velké Británii, jedná se o změnu, která ukazuje, že každý sport vyžaduje specifický druh obuvi.

Počátkem 20. století se zejména na území USA začínají objevovat první velké společnosti, které jsou dnes legendami na trhu – sem spadají Converse nebo Adidas (které vznikají z německého Bavorska). Dnes jsou boty velmi důležitou součástí každodenního života a pochází od mnoha značek z mnoha koutů světa, mezi nejslavnější české značky patří dodnes fungující Baťa.

Soutěž o iPhone 15, AirPods 3 a další ceny s HypoSpace.cz

Soutěž Časově omezeno
4,89 %
Vyhrajte iPhone 15 a další ceny
       
Sjednejte si online hypotéku od HypoSpace.cz s úrokem od 4,89 % a zařaďte se tak do soutěže o iPhone 15, Apple AirPods 3 a další ceny.
Chci soutěžit
SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:

PŘIDEJ KOMENTÁŘ