Veřejnost může zdarma a hezky zblízka nakouknout pod pokličku českého vesmírného výzkumu

I tento rok se tradičně konají Dny otevřených dveří v Astronomickém ústavu AV ČR ve středočeském Ondřejově s bohatým doprovodným programem pro dospělé i děti. Již tento pátek a sobotu budou zdarma otevřena ondřejovská odborná pracoviště a prohlídky budou i s výkladem odborníků. Letos jsou součástí i mimořádná výstava nazvaná Měsíc na dosah a ukázky veteránů minulého století, zajištěné nedalekým Retro Auto Muzeem ve Strnadicích.

»Děláme to pro lidi, je to zdarma, tak ať přijdou«, uvedl tiskový mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan. Ondřejovská hvězdárna je opravdu krásné místo a stojí za to se sem vypravit za každého počasí. Pestrý a rozsáhnlý program Dnů otevřených dveří Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově se totiž koná jak venku, tak uvnitř, takže zajišťuje návštěvníkům jistotu zábavy a poučení, i přes nepříznivé počasí.

»Tato akce otevírá dveře všem, kteří chtějí nakouknout pod pokličku českého vesmírného výzkumu. A věřte, že to bude stát za to,« ujistil Suchan.

Otevírací doba po oba dny je od 9 do 18 hodin, a v pátek i sobotu večer se bude za jasného počasí konat také pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny. Pěkný pohled bude třeba na Měsíc, který bude kolem 1. čtvrti.

Ve 22:22 a 23:23 před historickou Centrální kopulí se návštěvníci, také pouze za jasného počasí, mohou zúčastnit akce nazvané »Seznámení s oblohou nad námi aneb planetárium naživo«. Jde o malý kurz orientace na obloze pod skutečnou hvězdnou oblohou. Odborníci vám zde ukážou souhvězdí, a poví vám o nich i řadu zajímavých věcí.

Na návštěvníky Dnů otevřených dveří Ondřejovské hvězdárny čeká

  • Prohlídka Perkova dvoumetrového dalekohledu, který je největším dalekohledem v České republice. Tento hlavní přístroj Stelárního oddělení má průměr hlavního zrcadla 2 metra a hmotnost 83 tun. Zde se dozvíte informace o pozorování dalekohledem a o zpracování výsledků.
  • Při prohlídce Slunečního oddělení, se návštěvníci dozví, kdo je Sluneční patrola, prohlédnou si a zjistí informace o slunečním radioteleskopu o průměru 10 metrů.
  • Prohlídka dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.
  • Oddělení meziplanetární hmoty si připravilo prohlídku Mayerova dalekohledu o průměru 65 centimetrů.
  • Za návštěvu stojí i komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů na observatoři v Ondřejově na téma bolidy a pády meteoritů. Zde také na vlastní oči uvidíte historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů a to vše s živým a poutavým komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka bude každou sudou hodinu, tedy v 10, 12, 14 a 16 hodin.
  • Prohlídka dvou historických kopulí, kde proběhne v obou dnech v případě dobrého počasí, po setmění pozorování oblohy dalekohledem ze Západní kopule historické hvězdárny.
  • Bude také otevřeno muzeum V. Šafaříka, kde si zájemci prohlédnou historické přístroje a dokumenty a je zde historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na Ondřejovské observatoři.

Doprovodný program

Po oba dny:

»Měsíc na dosah« je mimořádná výstava umístěná v budově Slunečního oddělení. Zde bude k vidění Měsíční hornina, dále československá vlajka, která ležela na povrchu Měsíce, ale také model lunárního modulu podepsaný velitelem Apolla 17 Eugenem Cernanem, posledním mužem na Měsíci.

V pátek u muzea V. Šafaříka v 16 a v sobotu v 10 a 16 hodin bude možné se zúčastnit Školy hledání meteoritukterým vás provede David Čapek z Oddělení meziplanetární hmoty. Bude to konkrétně model skutečného meteoritu ze Žďáru nad Sázavou z 9. prosince 2014, jehož pád v podobě bolidu byl zachycen Ondřejovskými bolidovými kamerami. Účastníci dostanou mapku pádové oblasti a můžou začít s hledáním. Jak se hledá takový 40gramový meteorit? To právě zde poznáte. Škola hledání bude navazovat na výklad u expozice meziplanetární hmoty, a tak není třeba se registrovat. Přijďte prostě na sraz k Muzeu V. Šafaříka, odkud odcházejí exkurze do Oddělení meziplanetární hmoty. Programem a hledáním s návodem vás provede specialista David Čapek z Oddělení meziplanetární hmoty.

V pátek:

V 17 hodin se bude konat v knihovně v budově Slunečního oddělení přeenáška »Popelka na Slunci: detekce Dopplerových posunů rychlosti ve sluneční protuberanci«, na které budou představeny nejnovější výsledky získané na základě pozorování provedených s teleskopem HSFA-2 na Ondřejovské hvězdárně.  Na ní se od přednášejícího Macieje Zapióra ze Slunečního oddělení dozvíte i odvovědi na »zapeklité« otázky, jako například: Existuje skutečně poklad na konci duhy? Jak by mohl vypadat proces oddělování popela od hrášku pomocí magnetického pole? A důvody, proč v ondřejově potřebují dvě budovy pro jeden teleskop.

V sobotu:

V 10 hodin a ve 12 hodin proběhne »Mimořádná prohlídka slunečního radioteleskopu RT2.« Původně německý naváděcí radar FuMG 65 Würzburg – Riese z 2. světové války je dodnes využíván jako sluneční radioteleskop. Budete mít možnost vyslechnout si odborný výklad o jeho technické specifikaci a pozorování Slunce, ale také si výjimečně prohlédnout jeho vnitřek.

V 11 hodin se bude konat v knihovně v budově Slunečního oddělení přeenáška »První test planetární obrany a česká účast na něm – o misi DART.« Přednášejícím bude Petr Scheirich z Oddělení meziplanetární hmoty, který se na misi přímo podílel.

Ve 13 hodin se na stejném místě můžete zúčastnit Přenáška »Na evropské špičce aneb podílíme se na misích Evropské kosmické agentury.« Přednášejícím bude Jiří Svoboda z Oddělení galaxií, koordinátor programu Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo.

Ve 14 hodin proběhne beseda »Poletí český astronaut brzy do vesmíru?«, taktéž v knihovně v budově Slunečního oddělení. Přijďte na besedu s majorem Alešem Svobodou, záložním astronautem ESA a letcem české armády, který je ve vedoucí funkci projektového týmu programu F-35. Otázky bude klást Pavel Suchan, ale můžete i vy, pokud dozaríte.

V 17 hodin se uskuteční přednáška »Globální oteplování z astronomické perspektivy.« Přednáší ředitel Astronomického ústavu AV ČR Michal Bursa. V knihovně jak jinak než budovy Slunečního oddělení.

Dětský program pro malé i větší se bude konat před kopulí Perkova dalekohledu, a bude zaměřen na hrátky s tekutým dusíkem, vytvoření vlastní rakety a i focení u makety rakety.

Autoveteráni u hvězdárny

Ve spolupráci s nedalekým Retro Auto Muzeem ve Strnadicích uvidíte po cestě z historické hvězdárny k Perkovu dalekohledu či naopak ukázku veteránů minulého století. Ideální pro zamyšlení, pro koho je jaké auto považováno za veterána, zavzpomínání, nafocení se u nádherných autoveteránů, a především na místě budou odborníci, kteří vám rádi zodpoví vaše otázky.

Občerstvení návštěvníci naleznou v sobotu od 10 do 17 hodin v budově Slunečního oddělení. Zde se o občerstvení postará firma »Ondřejovský koláč«, která nabízí nejen svoje poctivé a vyhlášené koláče, ale také slané a teplé občerstvení, nápoje a zmrzlinu.   

Zvířata u hvězdárny naleznete tradičně v sobotu od 9 do 18 hodin v prostoru hřiště u hvězdárny, hned vedle parkoviště. VÝSTAVU DROBNÉHO ZVÍŘECTVA – holubů, králíků a drůbeže pořádaná Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově, která si připravila také tombolu a vstupné je dobrovolné.

(mac)

FOTO – asu.cas.cz, Facebook/Astronomický ústav AV ČR, Vlastimil Vojáček, Jaroslav Horák, Zdeněk Bardon

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy