čt., 16. květen 2024 15:52

AV journal: Heroin chic, trend, který se modelingového průmyslu drží zuby nehty

Trendy postav ve společnosti se neustále proměňují. Těla, která se nosí dnes nebyla synonymem krásy před 100 lety, právě o tom byl již jeden z předchozích článků. Je to tak ale i v modelingu? Jak to, že trendy, které vládnou společnosti, jako by vynechávaly toto odvětví? Může za to relativně mladá historie modelingu jako oboru nebo trend modelek feťaček.

„Co se týče modelingu, tak mám takovou svou teorii, že se tváří, že se posunuje, ale ve výsledku to je, nechci říkat stejné, možná maličký posun tam je, ale pořád ve stejných hranicích, které tu byly vždy. Základ jsou vždy prvoplánově hezké hubené holky, které si ty můžeš upravit k obrazu svému. 1 ze 100 je ta, která se něčím liší a dokáže svou odlišnost prezentovat. Já se s tím potkávám pořád, lidé mě buď milují nebo nesnáší, ne každý mě dokáže nalíčit, protože mám specificky ostrý obličej. A proto je tu právě pořád jednolitý prvoplánový balíček,“ potvrzuje modelka Marie Danči.


Modeling jako tokový je ještě v plenkách
Proč tomu tak ale je? Na důvod jsme se zeptaly majitelky olomoucké agentury Outfitter models Anety Salvetové. Modeling, jeho šíření a popularizace je relativně mladá záležitost. Vznik modelingu jako oboru, kterým se byly modelky schopné živit je tu teprve od 80. let. Ženy, které se objevovaly v reklamách v 50. letech byly veřejně známé osoby, herečky nebo normální ženy z davu, které splňovaly kritéria krásy společnosti té doby, splňovaly obecný ideál.


„Mezi první opravdové topmodelky, které se modelingem živily můžeme zařadit Cindy Crawford nebo Naomi Campbell. Jejich postavy bychom zařadily do kategorie víc normální, než je dnešní daný standard,“ pokračuje Salvetová. V mírách se odráží doba 80. let kdy, jak jsme již zmiňovaly, ženy pravidelně sportovaly a zabývaly se zdravým životním stylem.

Krása pojící se s užíváním heroinu
Trend typické modelkovské postavy je tu od období heroin chic. Ten se modelingového průmyslu drží zuby nehty. Za původce tohoto trendu je považována supermodelka Gia Carangi, která ve svých 26 letech zemřela na HIV. K popularizaci přispěla i modelka Kate Moss, její postava započala revoluci v nahlížení na lidskou krásu, když se nahá objevila v kampani pro parfém Obsession od Calvin Klein. „Další výraznou osobností je i fotograf Davide Sorrenti, který se proslavil sérií editoriálů. Naschvál fotil extrémně vychrtlé slečny, s kruhy pod očima, v ošklivém prostředí, aby to vypadalo jako feťačky,“ vysvětluje majitelka agentury. Jedna ze Sorrentiho fotek ukazuje mladou modelku ležící na posteli s roztrhaným oblečením obklopeným fotkami Kurta Cobaina, Sida Viciouse a Jerryho Garcii z Grateful Dead. 


Přehlídky klonů
„Další událost, která napomohla k prohloubení a udržení typicky vychrtlého typu modelek bylo otevření východního bloku. Slovanky se začaly objevovat na fashion shows například pro Prada nebo Versace. Jedna z přehlídek se pokusila o marketingový tah, tematického obsazení stejně vypadajících modelek jako klonů, z marketingového tahu se ale stal dlouhodobý standard,“ popisuje Salvetová. Trh si stále žádá tento typ postav, minimálně high fashion market. Drží se názor, že na dívkách tohoto typu postavy oblečení vypadá vždy dobře a je možné na ně obléct vše. Modelingové agentury se pouze přizpůsobují poptávce fashion světa. Nedává smysl zastupovat slečny, které jsou sice krásné, ale ve světě modelingu neobstojí.


I modeling se díky Kim Kardashian začíná lehce měnit a formovat nové ideály. Otevřenost vůči křivkám ale přebírá spíš komerční trh. Do dnes v modelingu nenarazíme na rovnoměrné zastoupení všech typů postav, pleti, vlasů atd. Modelky různých měr začínají být vidět určitě více, ale modelingem jako takovým se neuživí. Evropa je oproti Americe pozadu a přesto, že se občas objeví pár kampaní, ve kterých jsou obsazeny ženy různého vzhledu, jedná se spíš o jednorázový marketingový tah, který má dokazovat otevřenost značky.

Zobrazeno 455 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. květen 2024 15:26
Pro psaní komentářů se přihlaste