Jaroslav Petr: Desatero pohybů

KNIHA, nakl. Dokořán, 2024

Vážky létají přes oceán, vorvaňovci se potápějí do tříkilometrových hlubin, had bojga se zauzlí, aby mohl šplhat, pavouci křižáčci používají svou síť jako prak a vystřelují se… Ve volném pokračování knihy Desatero smyslů biolog a spolupracovník HN Jaroslav Petr popisuje různé způsoby pohybu živočichů i extrémní výkony, jakých dosahují. Mimochodem, věděli jste, že lidé jsou jediní primáti schopní vytrvalostního běhu? Můžeme soupeřit i s koňmi a někteří z nás vyhrají.

Orchestra di Santa Cecelia & Hrůša

PRAŽSKÉ JARO, Obecní dům v Praze, 18. 5.

Pravidelně řídí nejlepší světové orchestry včetně Berlínských a Vídeňských filharmoniků, je šéfdirigentem Bamberských symfoniků a hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie. Stejný post od roku 2021 zastává u Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia z Říma a právě s ním Jakub Hrůša vystoupí ve Smetanově síni Obecního domu. V současnosti nejrespektovanější český dirigent se těší, že na Pražském jaru propojí italské a české kulturní tradice, a tak do programu zařadil i Fresky Piera della Francesca od Bohuslava Martinů. 

kultura, Orchestra di Santa Cecelia & Hrůša
Jakub Hrůša
Foto: Pražské jaro 

Jaroslav Rudiš: Nebe pod Berlínem, U-Bahn

HUDBA, KNIHA, Labyrint a Supraphon, květen 2024

„Tahle kniha změnila můj život. Donutila mě dál psát a toulat se historií a současností. Nikdy by mě nenapadlo, že si ji čtenářky a čtenáři budou brát na cestu do německé metropole, ani že vznikne i skutečná skupina U-Bahn,“ říká Jaroslav Rudiš o Nebi pod Berlínem. Za tento svůj první román získal před 22 lety Cenu Jiřího Ortena, teď jej znovu přečetl a lehce upravil, poladil pro nové vydání v nakladatelství Labyrint. Supraphon k tomu přidává „staronovou“ audioknihu a také EP skupiny U-Bahn. Kdy bude následovat turné? V září.

kultura, Jaroslav Rudiš, Nebe pod Berlínem, U-Bahn
U-Bahn - Jaroslav Rudiš a Petr Kružík
Foto: Lukáš Horký

Muzejní noci

FESTIVAL ve 206 městech ČR, od 17. 5. do 15. 6. 

Muzea a galerie, knihovny, památkové nebo církevní objekty, divadla, zoologické zahrady… Na 703 institucí z 206 měst se letos přidává k Festivalu muzejních nocí. Ten bude oficiálně  zahájen tento pátek v prostorách rytířských sálů Východočeského muzea v Pardubicích, ale některé organizace se připojí až později. Naopak prvním „předskokanem“ se stal Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, který tento svátek slaví už od 10. května. Ať dříve nebo později, všude platí, že vstupné je dobrovolné nebo zdarma.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.