reklama

Polykarbonátové desky na pergoly a přístřešky

Plánujete rozšířit využití vaší pergoly a hledáte vhodné materiály na zastřešení? Zjistili jsme, jaké prosklívací materiály pro pergoly jsou v nabídce. Na prosklení přístřešku či zakrytí pergoly se nejběžněji používají polykarbonátové desky. Ty jsou buď komůrkové, nebo mají tvar trapézu. Podívejme se blíže na oba typy desek, jejich výhody a omezení.

i (Zdroj: Zenit, spol. s r.o.)
Polykarbonátové desky mají široké využití

Vhodnost desky určuje spodní nosná konstrukce, na kterou bude polykarbonát připevněn. Pokud je skladba jako klasická pergola (tzn. svislé trámy a na nich příčné latě), pak je konstrukce připravená pro pokládku trapézových desek. Ty mají díky svému tvaru pevnost v podélném směru, a proto je potřeba tyto prosklívací desky podkládat příčně. Pro běžné zatížení sněhem (tj. do 75 kg/m²) je max. doporučená vzdálenost latí 80 cm. Většina pergol má latě vzdálené 40–60cm, a proto obvykle není zapotřebí konstrukci pergoly nijak upravovat.

Jakou konstrukci vlastně mají mít komůrkové desky z polykarbonátu?

Komůrkový polykarbonát potřebuje být podepřen podélně i příčně, tzn., že do podélných trámů (ideálně aby byly od sebe vzdáleny 1,05 m, protože standardní šíře polykarbonátové desky je 2,1 m) by měly být příčné latě zadlabané tak, aby s trámy tvořily jednu rovinu. Vzdálenost latí je v závislosti na zvolené tloušťce komůrkového polykarbonátu. Pro komůrkový polykarbonát Makrolon® obecně platí při rozteči trámů 1,05 m a při plánovaném zatížení do 75 kg/m², že pro sílu 10 mm je max. doporučená vzdálenost mezi latěmi 2 m. Pro desky síly 8 mm je pak tato vzdálenost max. 1,5 m a pro silnější – např. 16 mm silný polykarbonát je doporučená max. vzdálenost latí 3 m.

Komůrkový polykarbonát musí být podepřen podélně i příčně
i (Zdroj: Zenit, spol. s r.o.)
Komůrkový polykarbonát musí být podepřen podélně i příčně

Pokud dáváte přednost komůrkovým deskám, ale konstrukci máte klasickou, tzn. připravenou pro trapézové desky – nezoufejte! I pro tyto případy existuje elegantní řešení. Jedná se komůrkové desky, které jsou široké jen 25 cm a zaklapávají se jedna do druhé pomocí zámku. Ten zajišťuje pevnost v podélném směru, a proto stačí podepírání pouze v příčném směru – stejně jako u trapézových desek. Spoj desek již není potřeba ničím překrývat, čímž získáváme celistvou prosklenou plochu bez rušivých hliníkových krycích lišt.

Desky se zaklapávají do sebe
i (Zdroj: Zenit, spol. s r.o.)
Desky se zaklapávají do sebe

Hliníkové montážní doplňky jsou buďto stříbrné, nebo v dřevodekoru. Polykarbonátové desky se běžně nabízí čiré (bezbarvé), hnědé (jinak též zvané kouř či bronz) a bílé (označované také jako mléčné nebo opálové).

Polykarbonátové desky se nabízejí v různých odstínech
i (Zdroj: Zenit, spol. s r.o.)
Polykarbonátové desky se nabízejí v různých odstínech

A nyní potěšující info: přehled akčních cen je k dispozici na eshopu firmy Zenit. Např. v ceně okolo 200 Kč/m² bez DPH tam zákazníci mohou nalézt trapézové desky z polykarbonátu, nebo odlehčené komůrkové polykarbonátové desky tloušťky 10 mm.

Závěrem dodejme, že firma Zenit poskytuje na polykarbonátové desky všech zde popsaných typů záruku 10 let, což v kombinaci s historií firmy od roku 1968 poskytuje zákazníkům bezpečné zázemí silného a spolehlivého dodavatele.

Zdroj informací: Zenit, spol. s r.o.

Publikováno: 17. 5. 2024, Autor: Zenit, spol. s r.o. (text a foto), Profil autora: Redakce