S těmito mincemi určitě neplaťte: V oběhu kolují kousky, díky kterým můžete ihned zbohatnout

Fotografie: ŠJů (cs:ŠJů) / Public domain

Možná máte v peněžence poklad, aniž byste o tom věděli. Ročníky některých mincí v oběhu jsou totiž mezi sběrateli velmi ceněné. Podívejte se, které to jsou.

Některé mince, jimiž běžně platíte v obchodě, se mohou ukázat jako mimořádně cenné. Podívejte se, jak rozpoznat tu, kterou sběratelům můžete prodat za slušné peníze a získat tak vítaný příspěvek do rozpočtu. V oběhu však kromě toho stále ještě kolují i mimořádně cenné mince. Narazit na ně je těžší, ale pokud budete mít štěstí, pak je z vás boháč. Prodávají se totiž za statisíce.

Hledejte ty, kterých bylo vyraženo malé množství

V oběhu můžete stále narazit na mince, za něž sběratelé zaplatí mnohem více, než je jejich nominální hodnota. Obecně lze říci, že hodnotné kousky jsou ty, které vyšly v nízkých nákladech. Na stránkách ČNB se uvádí, kolik mincí a jaké nominální hodnoty bylo každý rok vyraženo. Vyplatí se tak schovat ty, u nichž byl náklad nižší než 30 000 kusů.

U padesátikorun jsou to konkrétně ročníky 1998, 2002 a 2005. Prodávají se podle stavu v rozmezí 700 – 1 500 Kč. K dalším ročníkům, které se prodávají v řádech stokorun, pak patří padesátikoruny z let 2001, 2002, 2006, 2007. Nezbohatnete, ale může to být vítané přilepšení do rodinného rozpočtu. Navíc máte poměrně slušnou šanci, že se taková mince ve vaší peněžence objeví.

S touto dvacetikorunou rozhodně neplaťte. Díky titěrnému detailu má astronomickou hodnotu

Za tuto desetikorunu dostanete statisíce

Jak uvádí web Peníze, mezi vzácné desetikoruny patří chyboražby z let 1993, 1994 a 1995, které vznikaly opotřebením razidla. Vzácnější jsou pak desetikoruny z let 2001, 2002, 2005, 2007, 2011 a 2012, jež se vyrazily v nákladech nižších než 30 000 kusů. U dvacetikorun pak hledejte ročníky 2001, 2003, 2007–2011 a 2022. Pokud budete mít velké štěstí, můžete ještě narazit na mince, které jsou mnohem cennější.

peněženka
Fotografie: Freepik

Takovým příkladem je desetikoruna z roku 1993, u níž jsou písmena KČ poloviční velikosti oproti běžné desetikoruně. Ačkoliv šance najít tuto vzácnost je opravdu malá, pokud by se vám to povedlo, můžete si za ni říct i statisíce korun. Další vzácnou desetikorunu je pak ta z roku 2000. Musí na ní být však vyražen symbol brněnského Petrova. I tuto prodáte za slušnou cenu, protože mezi sběrateli je o ni mimořádný zájem.

Pokud narazíte ve své peněžence na hodnotnou minci, nepokoušejte se ji nijak vylepšovat. Rozhodně ji nedrhněte ani jinak nečistěte. Vyhledejte odborníka, který posoudí, zda se skutečně jedná o vzácnou variantu. Samozřejmě platí, že čím lepší je stav mince, tím více peněz za ni sběratel zaplatí. Na SvětěKreativity jsme také psali, že v oběhu kolují vzácné dvousetkorunové bankovky, za něž lidé mohou získat až 400 000 Kč.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*