Mezi Čechy nejoblíbenější turistické letovisko hlásí další případ ohrožení na životě

Fotografie: Depositphotos

Španělský ostrov Menorca už je plný turistů. Těm však dovolenkový pobyt nyní zkomplikoval výskyt žraloka, který se pohyboval v blízkosti oblíbené pláže.

Web TN informoval o poplachu, který se odehrál na turisty oblíbeném španělském ostrově Menorca. Na pláži Arenal d’en Castell byl před týdnem spatřen až třímetrový žralok modrý. Pobřežní stráž ihned vyvěsila červené vlajky a lidem zakázala vstup do vody. U španělských pláží dochází každoročně k desítkám pozorování žraloka. Tento druh však naštěstí není tak nebezpečný jako jiné. Naposledy útočil v roce 2016.

Žralok měřil téměř tři metry

„Šokující video ukázalo, jak žralok kolem 15:30 hlídkuje ve vodě poblíž člunu těsně u pobřeží pláže Arenal d’en Castell,“ uvádí deník DailyMail. Žralok měl být 2–3 metry dlouhý. Pobřežní hlídka nechala ihned na pláži vyvěsit červené vlajky a vyhlásila zákaz koupání. Ten měl být později zrušen. Jedná se o jedno z prvních letošních pozorování žraloka modrého, jenž je jedním z nejrozšířenějších druhů žraloka vyskytujících se u španělských břehů.

Na stejné pláži byl žralok pozorován naposledy v roce 2018, a tak se turisté nemusí obávat příliš častých omezení v koupání. V celém Španělsku je však výskyt tohoto žraloka poměrně běžný a k jeho pozorování dochází každoročně v desítkách případů. Tento druh je dobře rozpoznatelný díky svému štíhlému tělu a namodralému zabarvení. Ačkoliv žralok modrý nepředstavuje pro lidi takové riziko jako žralok bílý nebo tygří, i on má na svědomí útoky na člověka, které jsou však jen vzácně smrtelné.

Na pláži se objevila obrovská rozkládající se hmota. Šlo o přes 4 metry měřící velrybu

Celosvětově mají žraloci na svědomí asi 5 lidí ročně

Poslední jeho útok byl zaznamenán v červenci 2016, kdy u města Eleche na pobřeží jihovýchodního Španělska napadl 40letou ženu. Ta utrpěla vážnější zranění ruky, které muselo být ošetřeno stehy. Obecně však útoků žraloků na lidi nepřibývá a každoročně je zaznamenáno přibližně 70 incidentů z celého světa. Smrtelných je z nich pak asi jen pět.

Turisté by se tak měli především řídit pokyny pobřežní stráže a zákazy koupání respektovat. Je také dobré vědět, že žraloci se často vyskytují poblíž lodí, ze kterých lidé odhazují do vody zbytky jídel. Jejich výskyt je také častější v místech, kde řeky ústí do moře, a to obzvlášť po vydatných deštích. Na SvětěKreativity se můžete podívat na video s potápěčku, která netušila, že na ni vyskočí žralok.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*