Nejcennější je ta nejmenší mince. Hledač našel v lese vzácný zlatý poklad

  7:00
Jaký je to pocit najít zlatý poklad, zná amatérský hledač kovů Oldřich Štefek z Řevničova na Rakovnicku. Koncem ledna se šel se svým detektorem projít do lesa. A cestou našel malou zlatou minci ze 3. až 2. století před naším letopočtem. Objev si nenechal pro sebe a oznámil ho archeologům z rakovnického muzea, se kterými už nějaký čas spolupracuje.

Archeologové našli na Kutnohorsku více než 2 tisíce mincí denárů. Takové množství představovalo ve své době obrovskou částku. Poklad našli také na Rakovnicku. (16. května 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Archeologové nechtějí místo nálezu blíže specifikovat, ale důkladně ho prohledali a objevili zde dalších jedenáct zlatých keltských mincí – statérů – různé nominální hodnoty. Včera muzejníci zlatý poklad představili v budově krajského úřadu spolu se stříbrným pokladem 2 500 stříbrných mincí z přelomu 11. a 12. století náhodně objevenými před pár týdny na poli na Kutnohorsku.

„Zlaté mince z Rakovnicka mohou lidé poprvé a na několik dalších měsíců naposledy spatřit dnes a zítra v rámci akce Den s Kelty v Novém Strašecí,“ zve na tamní keltské oslavy ředitelka rakovnického muzea Magdalena Elznicová Mikesková.

Mince jsou malé, ale cenné

Kulturní i historická hodnota mincí nalezených na Rakovnicku je nevyčíslitelná. „První nalezená mince v hodnotě jednoho statéru má poměrně známý motiv klečící postavy s hůlkami. Koho představuje, si nedovolují odhadnout ani odborníci numismatici. Keltská symbolika je složitá a můžeme si o tom myslet, co chceme. Myslím, že našemu vysvětlení by se Kelti dlouho smáli,“ říká archeoložka muzea Kateřina Blažková.

Nejcennější z dvanácti zlatých mincí je ale ta nejmenší v hodnotě 1/24 statéru. Je na ní totiž vyobrazen motiv opeřence nebo nějakého symbolu, který není dosud v Evropě znám. „Všechny mince mají málo stop po otěru a jsou velmi zachovalé. Svědčí to o tom, že nebyly dlouho v oběhu,“ dodává Blažková. Archeologové se domnívají, že byly do země dány zcela účelově, pravděpodobně v rámci nějakého obětního rituálu.

Šperky vystaví jen do prázdnin

Rakovnicko je území pokladům zaslíbené. Součástí stále expozice Muzea v Jesenici na Rakovnicku, které je pobočkou muzea v Rakovníku, je takzvaný tleský poklad z přelomu 13. a 14.století, nazvaný podle místa objevu v nedaleké obci Tlesky.

Představuje nádobu s přibližně 400 skleněnými kroužky, které tehdejší obyvatelé zřejmě používali jako platidlo. „Před několika dny se podařilo v depozitáři Národního muzea dohledat další skleněné kroužky z tohoto pokladu, které doplní už ty vystavené,“ řekla archeoložka Jana Bezáková.

Rovná se dnešnímu milionu. Pole skrývalo mincovní poklad z dob Přemyslovců

Unikátní nález zlatých královských klenotů z období stěhování národů, tedy z 5. a 6. století, byl na Rakovnicku učiněn před čtyřmi lety. Jedná se o honosný velký prsten a kus přezky opasku. O rok později se zde do seznamu pokladů zapsal nález masivního pozlaceného stříbrného závěsu koňské ohlávky ze závěru 6. století s motivem lidských masek.

„Tyto předměty mají šanci návštěvníci v Rakovníku spatřit už jen do konce června na výstavě Záhada zlatých šperků,“ konstatuje ředitelka Magdalena Elznicová Mikesková.

Do budoucna se však spolu s nyní nalezenými zlatými mincemi stanou součástí nové připravované stálé expozice. A opomenout nelze ani nález opukové hlavy keltského druida ze 3. století před naším letopočtem u Mšeckých Žehrovic. Jedná se o nejznámější umělecké dílo z keltského období a po Věstonické Venuši o druhý nejcennější archeologický nález na našem území vůbec.

Svítilo slunce, a tak vyrazil s detektorem

„Něco neskutečného, plné adrenalinu. V tu chvíli vás celého polije horko, přestože je venku slunečno, ale jen málo nad nulou.“ Tak popisuje amatérský hledač kovů Oldřich Štefek z Řevničova své pocity při lednovém nálezu zlaté mince z dob Keltů.

Jak dlouho se hledání po polích a lesích věnujete?
O historii se zajímám dlouho. S detektorem chodím už více než deset let, ale ne zase tak moc často.

Už jste našel dřív něco cenného?
Nic mimořádného. Dost mnohem novodobějších drobných mincí, které ale nemají téměř žádnou hodnotu. Ty už si ani neodnáším, sedláci je kdysi po polích cvrnkali pro štěstí a lepší úrodu, tak je tam cvrnkám taky. A válečné věci nesbírám, těch se bojím.

Co nálezu předcházelo?
Motivovala mě přednáška rakovnických archeoložek o zlatých špercích, kterou u nás pořádaly, i blížící se výročí jedné z poledních husitských bitev, která se odehrála právě u Řevničova.