17. května 2024 07:05

Nechutná hostina stonožek. Podívejte se, jak si pochutnávají na své kořisti

Zvířecí výzbroj S1 (5) – Hostina stonožky

Nenápadná stonožka si troufne i na větší zvířata. Její kousnutí nosí menším tvorům smrt, větším utrpení.

Na první pohled vypadá stonožka jako zcela bezbranný tvor. Shora zploštělé tělo sestává z článků, z nichž každý nese pár nohou. Těch může mít stonožka 15 až 191, záleží na tom, s jakým druhem stonožky máme zrovna tu čest. Po celém světě najdeme až 8 000 druhů stonožek, zastoupena je bohatě. Ty největší mohou dorůst do délky 30 cm. Jakkoli bezelstně ale může působit, nebuďme na pochybách, že je stonožka dravý a vysoce efektivní zabiják, jehož by neměli podceňovat ani obratlovci.

Čtěte také: Plodková popsala náročné natáčení v Thajsku: Jedovatá stonožka kousla rekvizitářku

Hostina stonožek

„Má mocné čelisti, jedovatá kusadla a je velmi, velmi rychlá. Je to velice dobrý lovec,“ upozorňuje přírodovědec a dokumentarista David Attenborough. Jeho slova si můžete potvrdit v pořadu Zvířecí výzbroj na Prima ZOOM. Stonožku zde uvidíte pozřít hmyz a dokonce i plaza, ostatně stonožce nedělá problém ulovit a spořádat třeba myš. Pro lov mají stonožky více než dostatečnou výbavu.

Přední pár jejich nohou je dutý, opatřený drápy schopnými lehce prorazit kůži a maso. Poté přijde na řadu další prostředek – jed, který stonožčinu kořist zcela paralyzuje a tím členovci umožní ji lépe pozřít. Toxiny ve stonožčině jedu způsobí větším živočichům otok a nesnesitelnou bolest, obojí ale pomine. Stačí vydržet 48 hodin.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Planet Natural

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom