Knedlíky plněné ovocem můžeme připravit z tradičního kynutého těsta, ale také z bramborového, odpalovaného či tvarohového. Posledně jmenované patří k nejoblíbenějším už proto, že příprava těsta je rychlá a jednoduchá, navíc odpadá čekání na kynutí. Na přípravu lze použít tvaroh balený v alobalu i ten z vaničky. Jen se musí upravit množství vajec a tekutin, protože tvaroh z vaničky je řidší.

Zdroj: Youtube

Cukrář Maršálek radí používat jen žloutky

Plnotučný tvaroh je bohatší na vitaminy, ale při některých typech diety se nehodí, protože má více nasycených mastných kyselin. Knedlíky z něj jsou ale lahodnější. „Vajíčka nevybírejte příliš velká, těsto by bylo moc řídké. Místo jednoho vejce můžete použít i dva žloutky. S nimi jsou knedlíky lahodnější, těsto krásně nakypří a dodají mu hezčí barvu,“ vysvětluje Josef Maršálek s tím, že používá vždy hrubou mouku nebo krupici, které těsto také nakypří.

Je možné použít i strouhanku, která skvěle vstřebává vlhkost. Strouhanou žemli místo mouky používají také v Rakousku. „Nešetřete solí, ta zvýrazní nejenom sladkou chuť, ale i chutě ovocné,“ vysvětluje pro Toprecepty Josef Maršálek. Zatímco u bramborového těsta je potřeba pracovat rychle, protože s ležením těsto řídne, u těsta tvarohového Josef Maršálek naopak radí, abychom ho nechali chvíli odležet. „Hrubá mouka vsákne vlhkost a těsto se stane pružnějším a tužším,“ vysvětluje oblíbený cukrář. U knedlíků kynutých zase radí, abychom je po naplnění nenechali zbytečně dlouho kynout. Stačí deset minut. Nadýchanost získají při vaření.

S Terezou Bebarovou v jednom z dílů Buchet po ránu předvedl Josef Maršálek další tipy a triky a připravil blbouny s povidly, knedlíky z odpalovaného těsta s meruňkami a bramborové knedlíky se švestkami.

Ovocné kynuté knedlíky

Ingredience:

  • 500 g hrubé mouky,
  • 290 g plnotučného mléka,
  • 40 g másla,
  • 20 g droždí,
  • 20 g cukru,
  • 5 g soli,
  • 2 vejce (M)
  • 1 kg ovoce (meruňky, borůvky, švestky, jahody)

Postup:

  1. Mléko ohřejeme s cukrem na 30 stupňů Celsia, přidáme třetinu mouky, vejce a kvasnice a vymícháme dohladka. Necháme asi třicet minut kynout, poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. To opět necháme přikryté kynout do dvojnásobného objemu (na teplém místě to trvá asi hodinu).
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na pětadvacet až třicet dílků, na pomoučeném vále roztáhneme do placek, naplníme ovocem a zabalíme. Necháme asi deset minut krátce dokynout.
  3. Do hrnce dáme dva centimetry vody, pařák na knedlíky a něj pečicí papír pomazaný olejem. Vodu přivedeme k varu, poté na pařák umístíme podle velikosti pět až šest knedlíků dále od sebe a přiklopené vaříme sedm až osm minut. Knedlíky opatrně vyjmeme na máslem pomazaný plech a vidličkou propíchneme. Takto uvaříme všechny knedlíky – a nezapomínáme dolévat vodu.
  4. Servírujeme tak, jak máme rádi – a samozřejmě s láskou.

Češi na ovocných knedlících milují různé druhy sypání. Určité druhy se hodí k různým druhům ovoce. Ke švestkám patří mák, k meruňkám mleté opražené ořechy, k borůvkám tvaroh a k jahodám opražená strouhanka.

Zdroj: iGlanc.cz, Toprecepty, časopis TV Magazín

Související články