Knedlíky plněné ovocem můžeme připravit z tradičního kynutého těsta, ale také z bramborového, odpalovaného či tvarohového. Posledně jmenované patří k nejoblíbenějším už proto, že příprava těsta je rychlá a jednoduchá, navíc odpadá čekání na kynutí. Na přípravu lze použít tvaroh balený v alobalu i ten z vaničky. Jen se musí upravit množství vajec a tekutin, protože tvaroh z vaničky je řidší.
Cukrář Maršálek radí používat jen žloutky
Plnotučný tvaroh je bohatší na vitaminy, ale při některých typech diety se nehodí, protože má více nasycených mastných kyselin. Knedlíky z něj jsou ale lahodnější. „Vajíčka nevybírejte příliš velká, těsto by bylo moc řídké. Místo jednoho vejce můžete použít i dva žloutky. S nimi jsou knedlíky lahodnější, těsto krásně nakypří a dodají mu hezčí barvu,“ vysvětluje Josef Maršálek s tím, že používá vždy hrubou mouku nebo krupici, které těsto také nakypří.
Je možné použít i strouhanku, která skvěle vstřebává vlhkost. Strouhanou žemli místo mouky používají také v Rakousku. „Nešetřete solí, ta zvýrazní nejenom sladkou chuť, ale i chutě ovocné,“ vysvětluje pro Toprecepty Josef Maršálek. Zatímco u bramborového těsta je potřeba pracovat rychle, protože s ležením těsto řídne, u těsta tvarohového Josef Maršálek naopak radí, abychom ho nechali chvíli odležet. „Hrubá mouka vsákne vlhkost a těsto se stane pružnějším a tužším,“ vysvětluje oblíbený cukrář. U knedlíků kynutých zase radí, abychom je po naplnění nenechali zbytečně dlouho kynout. Stačí deset minut. Nadýchanost získají při vaření.
S Terezou Bebarovou v jednom z dílů Buchet po ránu předvedl Josef Maršálek další tipy a triky a připravil blbouny s povidly, knedlíky z odpalovaného těsta s meruňkami a bramborové knedlíky se švestkami.
Ovocné kynuté knedlíky
Ingredience:
- 500 g hrubé mouky,
- 290 g plnotučného mléka,
- 40 g másla,
- 20 g droždí,
- 20 g cukru,
- 5 g soli,
- 2 vejce (M)
- 1 kg ovoce (meruňky, borůvky, švestky, jahody)
Postup:
- Mléko ohřejeme s cukrem na 30 stupňů Celsia, přidáme třetinu mouky, vejce a kvasnice a vymícháme dohladka. Necháme asi třicet minut kynout, poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. To opět necháme přikryté kynout do dvojnásobného objemu (na teplém místě to trvá asi hodinu).
- Vykynuté těsto rozdělíme na pětadvacet až třicet dílků, na pomoučeném vále roztáhneme do placek, naplníme ovocem a zabalíme. Necháme asi deset minut krátce dokynout.
- Do hrnce dáme dva centimetry vody, pařák na knedlíky a něj pečicí papír pomazaný olejem. Vodu přivedeme k varu, poté na pařák umístíme podle velikosti pět až šest knedlíků dále od sebe a přiklopené vaříme sedm až osm minut. Knedlíky opatrně vyjmeme na máslem pomazaný plech a vidličkou propíchneme. Takto uvaříme všechny knedlíky – a nezapomínáme dolévat vodu.
- Servírujeme tak, jak máme rádi – a samozřejmě s láskou.
Češi na ovocných knedlících milují různé druhy sypání. Určité druhy se hodí k různým druhům ovoce. Ke švestkám patří mák, k meruňkám mleté opražené ořechy, k borůvkám tvaroh a k jahodám opražená strouhanka.
Zdroj: iGlanc.cz, Toprecepty, časopis TV Magazín