Léto je tady a s ním i tolik očekávané rodinné dovolené. Kdo by se netěšil na slunce, moře a dobrodružství? Ale cestování autem s dětmi může být někdy výzvou, zejména když se objeví nevolnost. Představte si tento scénář: rodina plná nadšení vyráží na dovolenou. Rodiče připravili vše potřebné – od svačin až po hry pro děti. Ale sotva vyjedou z města, jedno z dětí se začne cítit špatně. A co teď?

Co způsobuje nevolnost dětí v autě?

Nevolnost v autě, známá také jako kinetóza, je druh nevolnosti z pohybu. Dr. Jay L. Hoecker, M.D. vysvětluje: „K této nevolnosti dochází, když mozek dostává protichůdné informace z vnitřních uší, očí a nervů v kloubech a svalech. Představte si malé dítě, které sedí nízko na zadním sedadle auta, aniž by vidělo z okna, nebo starší dítě, které si čte knížku. Vnitřní ucho dítěte vnímá pohyb, ale jeho oči a tělo nikoli. Výsledkem může být žaludeční nevolnost, studený pot, únava, nechutenství nebo zvracení.“

Proč některé děti trpí více než jiné?

Není zcela jasné, proč nemoc z auta postihuje některé děti více než jiné. Ačkoli se zdá, že většina kojenců a batolat tímto problémem netrpí, děti ve věku od 2 do 12 let jsou k němu obzvláště náchylné. Výzkumy naznačují, že jde o období, kdy se vyvíjí jejich vestibulární systém, který je zodpovědný za vnímání rovnováhy a pohybu.

Jak předcházet nevolnosti v autě?

Existuje několik strategií, které mohou pomoci předcházet nevolnostem dětí během jízdy autem:

  • Povzbuzujte dítě, aby se dívalo na věci mimo auto, místo aby se soustředilo na knihy, hry nebo obrazovky. Pokud dítě spí, může mu pomoci cestování v době spánku.
  • Pečlivě naplánujte jídlo ještě před cestou. Nedávejte dítěti velké jídlo bezprostředně před cestou autem nebo během ní. Pokud bude cesta dlouhá, dejte dítěti malou a spíš lehčí svačinu, například suché krekry a malý nápoj.
  • Zajistěte dostatečné větrání – otevřete okna nebo s rozumem pusťte klimatizaci.
  • Pokud je vaše dítě náchylné k nevolnosti, zkuste ho rozptýlit povídáním, poslechem hudby, interaktivními hrami nebo zpíváním písniček.
  • Používejte léky proti nevolnosti.
  • Pokud plánujete dlouhou cestu, poraďte se s lékařem o možnosti použití volně prodejného léku proti nevolnosti. Tyto léky fungují nejlépe, pokud jsou užity asi hodinu před cestou. Pečlivě si přečtěte etiketu výrobku, abyste určili správnou dávku, a připravte se na možné vedlejší účinky, jako je ospalost.

Co dělat, když se nevolnost objeví?

I přes veškerou snahu se může stát, že se u dítěte nevolnost objeví. V takovém případě je nejlepší co nejdříve zastavit, nechat dítě vystoupit a projít se nebo si na několik minut lehnout na záda se zavřenýma očima. Pomoci může také přiložení chladného hadříku na čelo dítěte.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud tyto rady nepomáhají nebo pokud nevolnost vašeho dítěte ztěžuje cestování, je dobré poradit se s lékařem o dalších možnostech. Lékař může doporučit specifické léky nebo další strategie, jak problém řešit.

Praktické rady na nevolnost

Nevolnost v autě může být pro děti i rodiče nepříjemná, ale s trochou přípravy a správnými postupy lze tuto situaci zvládnout. S kroky, které jsme zmínili, může být vaše cesta na dovolenou mnohem příjemnější. Pamatujte také, že každé dítě je jiné a co funguje u jednoho, nemusí nutně fungovat u druhého. Buďte trpěliví a vyzkoušejte různé metody, abyste našli tu nejvhodnější pro vaše dítě. A hlavně, nezapomeňte si užít každou chvíli strávenou na dovolené, i když cesta může být někdy náročná.

Zdroj: iGlanc.cz, Mayo Clinic, University of Rochester Medical Center, Cold Spring Harbor Laboratory

Související články