reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Strix Point se objevuje v uniklém výsledku v benchmarku Blenderu

17.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD Strix Point se objevuje v uniklém výsledku v benchmarku Blenderu

AMD chystá mobilní procesory Strix Point. Jak se blíží jejich uvedení, objevuje se k nim více úniků. Ten poslední ukazuje výsledek v benchmarku aplikace Blender, kde se ukazuje výrazný nárůst výkonu. 

Už za pár týdnů by měly být představeny nové mobilní procesory AMD Strix Point s architekturou Zen 5. Ty by měly podle všeho přejít na nové názvosloví obsahující Ryzen AI a třímístné označení modelu (např. Ryzen 9 AI HX 170). Uvedení se očekává za pár týdnů na veletrhu Computex 2024, a tak není divu, že i roste počet různých uniků. Tím posledním je výsledek v benchmarku aplikace Blender. I když šlo o inženýrský vzorek (AMD Eng Sample: 100-000000994-38_Y), který má zpravidla nižší výkon než ten finální, ve 12jádrové verzi s 4 výkonnými jádry Zen 5 a 8 úspornými jádry Zen5C dosáhl na 270,92 bodů.
 
To je zhruba na úrovni 8jádrového desktopového modelu Ryzen 7 7700X s mnohem vyšší TDP (ten měl 269 bodů). V minulé generaci mělo mobilní 8jádro Ryzen 7 7940HS výsledek 224 bodů, takže je tu vidět značný nárůst výkonu daný především o polovinu vyšším počtem jader (své by mělo ale říci k vyšší IPC). Desktopový Ryzen 9 7900X s 12 jádry má pak přes 404 bodů. Výsledky to jsou tedy dost dobré, ale ne excelentní, což bude podle všeho způsobeno tím, že nešlo o finální vzorek.
 
Připomeňme ještě, že tyto procesory mají mít 12 MB L2 cache (1MB na jádro) a 24 MB L3 cache. Integrované GPU získá vylepšenou architekturu RDNA 3.5 a zvýšený počet CU ze 12 na 16.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama