Areál bývalé obuvnické firmy Botas ve Skutči se mění v byty

Události v regionech: Nové byty z areálu zkrachovalé firmy Botas (zdroj: ČT24)

Ve Skutči na Chrudimsku vzniká 24 nových bytů, a to v části areálu, kde se dříve vyráběly legendární botasky. Tradiční obuvnická firma Botas tam skončila před rokem. Nové bydlení by mělo být navíc pro lidi dostupnější. Město a soukromý investor totiž chtějí společně založit bytové družstvo.

V místě bývalého sídla známé obuvnické značky začalo bourání starých konstrukcí. Z původního objektu zůstane jen železobetonový skelet, vše ostatní stavbaři vybudují nanovo, od elektrorozvodů až po střešní plášť. „Hotovo bychom měli mít do poloviny příštího roku,“ uvedl investor Vlastimil Ročeň.

Soukromý investor s radnicí pětitisícové Skutče, kde je nouze o vlastní bydlení, spolupracuje. Chtějí vytvořit společné bytové družstvo, díky čemuž by bylo bydlení pro zájemce dostupnější.

Zájem o městské byty je velký

Město má momentálně 140 městských bytů, které jsou trvale obsazené. „Na každý uvolněný byt přijde pět až sedm žádostí,“ uvedla tajemnice Městského úřadu Skuteč Marie Zelenková.

Skuteč, kde je právě kvůli úbytku pracovních příležitostí nižší kupní síla, družstevní bydlení vítá. Zájemcům, kteří na hypotéku nedosáhnou, chce město pomoci. „Chceme, abychom byli v dozorčí radě, takže bychom měli možnost trochu do toho zasahovat, na to obsazení bytů,“ uvedl starosta města Jaroslav Hetfleiš (ODS).

K přestavbě po bývalém Botasu se nabízí také sousední objekt. Tomu ale zatím chybí příjezdová komunikace i parkovací místa.