17. 5. 2024 09:04 − 887× − 0

Marijan Griebel konečně pokořil Rallye Sulingen

I v druhé soutěži německého mistrovství pokračoval značkový duel dvou pilotů škodovek o vítězství.

Pestrost německého mistrovství se poslední dobou začala vytrácet s tím, jak stále více posádek přesedalo do kokpitů aut českého původu. Když vloni na tuto techniku přesedlal tehdy ještě jen dvojnásobný mistr Německa Marijan Griebel, z mistrovství se vytratila francouzská technika Citroen C3 Rally2. Ve stejném čase zamířil za volant identické Škody Fabia RS Rally2 Julius Tannert a z boje o německý titul tím pádem vypadnul i Volkswagen. Mistrovství se stále účastnil Christian Riedemann s Hyundaiem i20 N Rally2, který se tak postaral, že neměla mladoboleslavská značka titul úplně jistý. V boji o titul ale neuspěl a pro letošek se z jezdecké pozice stáhnul. Německé mistrovství před letošní sezónou opustil i jeho předloňský mistr Philip Geipel.

Korejská značka má letos v německém šampionátu hned trojnásobné zastoupení. Jakkoliv je skupina i20 N Rally2 početná, do boje o titul se s ní počítat nedá. Úřadující mistr vozů s jednou poháněnou nápravou Martin Christ si na pilotování čtyřkolky teprve zvyká a v úvodní soutěži jej hodně trápila jeho nová technika. Nedostal se tak ani mezi desítku nejrychlejších. Teď v Sulingenu už měl víc štěstí a na závěrečné zkoušce dokázal porazit svého týmového kolegu Patrika Dinkela, díky čemuž se na poslední chvíli vecpal do první pětky. Nejrychlejší Hyundai ale i v druhé rally sezóny pilotoval Nico Knacker a po oba dny sváděl pěkný souboj s Dennisem Rostekem o stupně vítězů. Nakonec ale jezdci Škody Fabia RS Rally2 podlehnul. Hned za trojicí německých pilotů ve vozech Hyundai probíhal boj nejrychlejších holandských hostů. Ti do Německa dorazili bojovat o své první body do holandského mistrovství.

Na počátku jim kraloval Ingo ten Vregelaar, ale pak v RZ 6 poslal svou Škodu Fabia R5 mimo trať. Když se ve čtyřech testech dotáhnul zpátky těsně za záda Kevina van Deijneho, dostal se v Power Stage do dalších potíží. Nejrychlejším Holanďanem se tak na německé půdě stal Yannick Vrielink, který zazářil už při nedávné menší holandské Zuiderzee Rally. Tehdy debut ve Fordu Fiesta R5 přetavil ve vítězství. Maximum bodů do nizozemského mistrovství ale všem hostujícím jezdcům sebral domácí Rostek. Nejrychleji v absolutním pořadí do rally vstoupil lídr šampionátu Tannert, kterého na čele v poslední páteční zkoušce vystřídal Griebel. Těsná přetahovaná obou jezdců Fabií pokračovala i v sobotu ráno a po RZ 7 Tannert ztrácel jen 2,4 sekundy. Pak se ale soutěž přesunula do obávaného vojenského prostoru IVG-Gelände a Tannert doplatil čtvrtminutovou ztrátou na špatnou volbu příliš tvrdých gum. Pro druhý průjezd vsadil na pneumatiky do mokra, ale ani tato sázka mu štěstí nepřinesla. Chuť si aspoň trochu spravil vyhranou Power Stage. Po předloňském požáru auta a loňské havárii tak konečně ADAC ATRONICS Rallye Sulingen dokázal vyhrát Griebel. Klasifikaci dvoukolek pak stejně jako minule při ADAC Rallye Erzgebirge opanoval Tom Kässer s Peugeotem 208 Rally4.

Stav šampionátu: 1. Griebel 69, 2. Tannert 64, 3. Rostek 48, 4. Knacker 39, 5. Dinkel 30, 6. Christ 27

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!