Chronický stres: Jak se ho coby manažer můžete zbavit

Stres je chronickou nemocí 21. století. Navíc spouští celou řadou dalších civilizačních chorob a vážných onemocnění. Stres také působí kontraproduktivně na pracovní výkon i na vaše manažerské schopnosti. Vedení lidí je jedna z profesí, ve kterých jsou díky povaze této práce lidé ke stresu náchylnější, a proto je nutné naučit se se stresem efektivně bojovat. K tomu poslouží následující čtyři tipy.

Ilustrační snímek

Rada první: Naučte se myslet pozitivně

Podle PsychCentral.com může stres působit i jako vzpruha a zdroj inspirace k vyššímu pracovnímu výkonu. Může ale i často působit zcela opačně, tedy jako utlumovač veškeré motivace. To, jestli na vás bude stres působit pozitivně nebo destruktivně, rozhoduje, jak se k němu budete stavět a jaký bude váš stav mysli. Naučte se proto udržovat si pozitivní přístup, ať už na vás funguje cokoli, například sport čtení knih, sledování oblíbených filmů nebo vaření.

Rada druhá: Určete si priority a pracujte na méně věcech najednou

Stres je často spouštěn tím, že se člověk snaží věnovat příliš velkému množství projektů najednou. Mnohdy je lepší věnovat se menšímu množství projektů naplno, než většímu množství napůl. Zapomeňte na multitasking a určete se priority, kterým se budete věnovat především.

Rada třetí: Naučte se efektivně delegovat práci

Jestliže je toho na vás jednoduše moc, chyba může být v rozdělení rolí v rámci vašeho týmu. Jako manažer se musíte naučit především efektivně delegovat práci. Přehodnoťte rozdělení aktivit v rámci vaší skupiny a začněte delegovat práci lidem, kteří ji mají ve svém popisu práce. Jedině tak vám zbyde čas na strategické plánování, odpočinek a priority.

Rada čtvrtá: Dělejte si přestávky

Je až s podivem, kolik pracovníků (a především manažerů) si neumí udělat přestávku. I ti nejlepší sportovci nutně potřebují čas na regeneraci, a kdyby se snažili neustále jenom trénovat, žádných dobrých výsledků nakonec nedosáhnou. S vedením lidí je to podobně. Dělejte si přestávky, vybírejte si svoji dovolenou a naučte se striktně rozdělovat práci a soukromý život.

 

-mm-

 

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central