Sobota, 1 června, 2024

Liberecká Papilonia jako místo pro kontaktní edukaci a zážitkové poznávání

Motýlí dům Papilonia je unikátní atrakcí, ve které se malí i velcí návštěvníci setkají tváří v tvář s tropickými motýly. Mohou je tak pozorovat i fotit z těsné blízkosti bez jakýchkoli bariér a díky edukačním prvkům se dozvědí i spoustu zajímavostí z jejich života. 

Seznámení s motýly v jejich přirozeném prostředí 

V liberecké Papilonii najdete zhruba 30 druhů exotických motýlů, jako je Caligo Memnon nebo Morpho Peleides, kteří pocházejí zejména z Jižní Ameriky, Mexika, jihovýchodní Asie či Subsaharské Afriky. Prostředí expozice je tomu tedy dokonale přizpůsobené, a to nejen teplotou od 26 do 30 °C, ale také vlhkostí vzduchu, která dosahuje 80 až 100 %. Součástí prohlídky jsou navíc i informační tabulky s informacemi o životě motýlů. 

Můžete tak spojit příjemné s užitečným, respektive vzdělávání s reálnou zkušeností plnou dobrodružství a nezapomenutelných zážitků. Přítomnost návštěvníků motýly nijak neruší, právě naopak, pozitivně reagují na výrazné barvy na oblečení nebo ovocné parfémy, takže pokud dorazíte náležitě „vybaveni“, můžete prohlídku absolvovat doslova s motýlem na rameni.

Zázračné zrození a fascinující život motýla

Život těchto pestrobarevných tvorů je sice krátký a jeho letová fáze trvá pouze 2 až 4 týdny, přesto lidstvo odjakživa fascinuje. Malým zázrakem je samotná přeměna housenky v motýla. Vše ale začíná už vajíčkem, které samička naklade na listy živných rostlin. V něm se poté formuje tělo housenky, které se postupně zvětší až třistakrát.

Jakmile tedy dosáhne maximální velikosti, zakuklí se a díky uvolnění speciálních enzymů se rozpustí na kaši a z ní se postupně vyvine motýl. Tato proměna (metamorfóza) je považována za jeden z největších zázraků ve zvířecí říši. Pro člověka ale byla dlouho tajemstvím, minimálně do doby vzniku zoologických zahrad nebo unikátních ekosystémů, jako je Papilonia, kde mohou návštěvníci celý proces pozorovat v přímém přenosu. Dospělý motýl se pak už musí jen úspěšně spářit, aby dal vzniknout dalšímu pokolení. A přitom se v přírodě neustále skrývat před predátory. Naštěstí mu k tomu pomáhají takzvané mimikry, díky kterým připomíná jiné rostliny nebo živočichy. 

Co jste o motýlech nejspíš nevěděli?

Dále se při prohlídce motýlího domu dozvíte například to, že motýli byli na Zemi dávno před lidmi. Konkrétně se dochovaly fosilie z doby zhruba před 130 miliony lety, kdy naší planetě vládli dinosauři. A za pozornost stojí také pestrobarevný vzhled motýlů, který se často liší podle pohlaví, přičemž samičky bývají větší a žijí déle než samečci. A nejspíš vás překvapí i rozpětí křídel některých motýlů a také rychlost, kterou jsou schopni létat. Některé druhy se totiž vyrovnají i cválajícímu koni. Spoustu z těchto zajímavostí si navíc můžete ověřit přímo v liberecké Papilonii.

Motýlí dům Papilonia Liberec je otevřen celoročně, denně od 9 do 20 hodin. Najdete ho v OC Forum Liberec (2. patro), Soukenné náměstí 2a.

Více informací: https://papilonia.cz/cs/kde-navstivit

Zdroj: TZ Papilonia Liberec, Komunikační agentura Seteva

RELATED ARTICLES