Byla to makačka, ale už se těším na příště, říká stipendista po účasti na vojenském výcviku

Autor: kapitánka Jana Samcová

Devatenáctiletý Dominik Hlaváček je jedním ze tří stipendistů, který se zavázal, že po maturitě nastoupí k 25. protiletadlovému raketovému pluku do Strakonic. Tento týden absolvoval u útvaru vševojskový výcvik, při kterém si vyzkoušel, jaké základní dovednosti by měl ovládat každý voják.

„Byla to makačka. Běháte, máte na sobě přilbu, pláty, v ruce zbraň. Je v tom pěkné horko,“ svěřil se Dominik se svými dojmy bezprostředně po výcviku bojových drilů. „Ale zároveň je to zajímavé, je to adrenalin. Slyšíte výstřely, instruktor křičí povely,“ doplnil.

Podle svých slov si první výcvik, který pro něj připravili jeho budoucí kolegové z 251. protiletadlového oddílu, skutečně užil a na otázku, jestli to splnilo jeho očekávání, bez váhání odpověděl: „Dokonce převýšilo. Odnáším si spoustu zážitků a těším se na příště.“

Cvičil boj zblízka a učil se manipulovat se zbraní

Příjemně jej překvapilo, že součástí byla nejen teorie, ale hlavně praxe. Kromě bojových drilů cvičil společně s vojáky sebeobranné techniky boje zblízka, učil se manipulovat se zbraní, absolvoval pěší přesun se zátěží. Učil se, jak pracovat s mapou, orientovat se v terénu i jak zacházet s radiostanicí.

Takzvaně pod křídla si jej vzali vojáci, kteří se možná již brzy stanou jeho kolegy. „Ze začátku jsem měl trochu obavy, že si mě budou dobírat, protože jsem nejmladší a žádný vojenský výcvik jsem zatím neabsolvoval. Ale nakonec byli všichni v pohodě a je vidět, že mají mezi sebou dobré vztahy,“ popsal Dominik, jak se cítil v kolektivu u vojenské jednotky.

Jak prozradil, o službě v armádě uvažoval již od dětství. „Domnívám se, že ochraňovat dědictví předků a snažit se je zachovat pro budoucí generace, by mělo být povinností každého z nás. A služba vlasti k tomu patří,“ je přesvědčený Dominik.

Podmínky od MO jsou srovnatelné, možná i lepší

O možnosti pobírat stipendium od Ministerstva obrany se dozvěděl, když na Střední odbornou školu elektrotechnickou, kterou studuje v Hluboké nad Vltavou, zavítal zástupce českobudějovického rekrutačního pracoviště společně s vrchním praporčíkem ze strakonického útvaru. „Podmínky, které Ministerstvo obrany nabízí, jsou v porovnání s jinými institucemi, které nám také nabízely stipendium, minimálně srovnatelné, možná i lepší,“ vysvětlil Dominik Hlaváček, proč se rozhodl „upsat“ právě armádě.

Výcvik, který tento týden absolvoval, není povinnou podmínkou k získání stipendia. Jedná se o dobrovolnou aktivitu, kterou strakonický pluk nabízí svým stipendistům navíc. „Máme zájem být s našimi stipendisty v pravidelném kontaktu. Chceme předejít tomu, abychom je poprvé viděli při podpisu smlouvy a podruhé až za dva nebo tři roky, kdy k nám po ukončení studia nastoupí,“ objasnil velitel strakonického útvaru plukovník Luděk Teger. Zároveň prozradil, že útvar pro stipendisty chystá podobná cvičení několikrát do roka a kromě vševojskových aktivit připravují i výcviky, které budou zaměřené přímo na odbornost pozemní protivzdušné obrany.

Co je stipendijní program

Do stipendijního programu MO se mohou přihlásit žáci, kteří studují denní formou na střední škole nebo učilišti obor, který lze uplatnit v Armádě ČR. MO je během studia finančně podporuje. Výše stipendia se odvíjí od studijních výsledků, pohybuje se v rozmezí od 4 000 Kč do 5 000 Kč měsíčně. Student se na oplátku zaváže k tomu, že nejpozději do 10 dnů po obdržení maturitního vysvědčení/výučního listu požádá o povolání do služebního poměru vojáka z povolání a setrvá v něm po dobu odpovídající dvojnásobku doby, po kterou mu bylo stipendium poskytováno. Více informací o stipendijním programu MO lze nalézt na webu www.doarmady.cz.