Vavřín vznešený: Vypěstujte si vlastní bobkový list

Statný strom vavřín vznešený má jako jeden z mála krásnou historii a je považován za symbol vítězství. Jistě tento symbol znáte především ve formě vavřínové věnce, možná však neznáte přesný význam tohoto vzácného stromu. Nahlédněte do detailů vavřínu a odhalte kroky pěstování.

vavřín vznešený
Zdroj foto: Nast Egle / Shutterstock.com

Díky nádherné historii vavřínu dnes existují dokonce i nová slova převzatá z latiny. Je to například laureát neboli vavřínový básník či dokonce jméno Laura. Určitě byste symbolu vítězství neříkali skoro až hanebně bobkový list – tento název se však v české zemi nejvíce ujal.

Proč se vavřínu říká bobkový list?

Lesy plné vavřínů najdete ve Španělsku, Turecku, Maroku nebo Portugalsku, v dávných dobách byl tento strom však na celém území Středomoří. Název bobkový list se u nás uchytil kvůli nažloutlým květům, které svým tvarem připomínají bobky. Dozrávají do tmavě modrých bobulí, co i na pohled vypadají opravdu krásně. Listy jsou kopinaté a kožovité, z jedné strany tmavě zelené, z té druhé světle.

V jakém prostředí vavřín pěstovat?

Díky potřebě celoročního slunečního záření se v našich podmínkách dá vavřín pěstovat pouze ve skleníku, kde je neustále teplo. Většinou vytváří vavřín menší stromky či keře, ale v tropických zemích dokáže dorůst až do statného stromu o výšce dvanáct metrů. Vavřínu určitě prospěje místo, kde bude chráněn před větrem. Zemina, v níž je zasazený, by měla být dostatečně propustná.

Nejvíce se bobkový list používá v kuchyni

Vavřínové listy se nejčastěji využívají právě v kuchyni, asi nejvíce je najdete ve středomořských receptech. V českých zemích je bobkový list často přidávanou přísadou v omáčkách nebo polévkách. Někteří lidé jej také přidávají při zavařování do sklenice s okurkami nebo do zelí.

Vavřín v kosmetice

V kosmetickém průmyslu se používají jak listy, tak i samotné plody vavřínu. Nejčastěji se z něj vyrábí olej, který je poté používaný jako přísada do nejrůznějších kosmetických přípravků. Samotný olej vám v domácnosti může pomoci proti škůdcům, jeho vůni totiž veškerý hmyz naprosto nenávidí.

Lékařské využití vavřínu

Vavřín můžete využít také jako skvělou přísadu pro očistu vašeho těla a podporu zdraví.

Bobkové listy pomáhají v případě:

  • nechutenství,
  • plynatosti,
  • nutnosti podpořit metabolismus.

Je skvělým pomocníkem také v případě cukrovky, jelikož bobkový list dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Pozitivní účinky má i v případě dýchacích obtíží nebo při zánětech močových cest. Má antioxidační účinky a v lidovém lékařství se používá na bolestivé klouby či otoky.

vavřín - bobkový list
Zdroj foto: Peter Turner Photography / Shutterstock.com

Pozor na předávkování bobkovým listem

Vavřín je velmi aromatický rostlina, která má v sobě opravdu mnoho živin, minerálů a vitamínů. Je ale nutné dodržovat doporučené dávkování. Pokud si chcete pořídit kvalitní vavřín v sušeném stavu, zavítejte do specializované bylinné lékárny. Tam vám také poradí se samotným dávkováním. Obecně ale platí, že by denní dávka neměla překročit tři gramy. V opačném případě může vavřín způsobit alergickou reakci nebo dokonce halucinace.

V jaké formě vavřín užívat?

Vedle klasických bobkových listů do kuchyně můžete vavřín využít pro posílení zdravotního stavu. V takovém případě si můžete připravit vavřínový čaj, ale ve specializovaných lékárnách nebo e-shopech najdete vavřín také jako mast, tinkturu nebo směs pro koupel.

Vyzkoušejte mimo zpracování do jídel také sílu a pozitivní účinky vavřínu. Překvapí vás, jak skvěle na vaše tělo zapůsobí.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.