Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež: Sport je místem setkávání a bratrství

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace17. 5. 2024, 9.28
TiskTisk

Papež František zaslal poselství Mezinárodní konferenci o sportu a spiritualitě, v němž znovu vyjadřuje své přesvědčení, že ve sportu nikdy nesmí chybět amatérský duch, protože zachovává skutečné hodnoty soupeření.

image:Image 57/source/orig/56484_cq5dam-thumbnail-cropped-1500-844-23.jpeg

Svatý otec zaslal pozdrav a povzbuzení účastníkům Mezinárodní konference o sportu a spiritualitě, která se koná 16.-18. května v Římě. Akci pořádá Dikasterium pro kulturu a vzdělávání a Francouzské velvyslanectví při Svatém stolci v rámci olympijských her 2024 v Paříži.

Ve svém poselství se papež zamýšlí nad stále důležitější rolí, jakou sport hraje v současné společnosti, a poznamenává, že disciplína a střídmost sportovců, stejně jako zdravé soutěžení, byly často oceňovány jako metafory ctnostného křesťanského života. A právě i dnes může být tato metafora účinná pro všechny, kdo nějakým způsobem touží a usilují o to, aby se zavděčili Bohu a byli jeho přáteli. Sport může být provozován nejen jako zábava, ale i jako prostředek osobního rozvoje a společenské soudržnosti.

“Sport je způsob trávení volného času, který probouzí zájmy a příležitosti k setkávání, sbližuje lidi, vytváří společenství, dodává energii spořádanému životu a podporuje sny, zejména u mladších generací."

Papež se zejména zamýšlí nad tím, jak zásadní je zachovat amatérského ducha ve sportu, který se vyznačuje svou čistotou a autenticitou. Jen tak je podle něj možné uchovat podstatu sportu. “Ve sportu, a to na všech úrovních, by nikdy neměl chybět amatérský duch, protože ten zachovává jeho opravdovost."

Přijetí tohoto ducha, vysvětluje, vyžaduje integraci sportovní síly a duchovních hodnot, aby bylo zajištěno skutečné vítězství, které nespočívá pouze ve výhře, ale v cestě sebepoznání a růstu. Papež František se rovněž zaměřuje na skutečnost, že vedle potřeby pastorační péče o sport a vzdělávání je důležité, aby církev reflektovala sportovní vyžití a adekvátně ho zhodnotila ve svém evangelizačním působení.

Svatý otec poukázal, že tato konference zdůrazňuje odpovědnost manažerů, trenérů, techniků a sportovců, za dodržování etických norem a vytváření prostředí, které přispívá k integrálnímu rozvoji dětí a mladých lidí. "Lidské hodnoty jsou rozhodující pro vytváření zdravého a formativního sportovního prostředí, předcházení jakémukoli nevýchovnému postoji a jakékoli formě zneužívání, zejména vůči nezletilým a nejzranitelnějším,“ uvedl.

Závěrem vyzývá účastníky, aby překročili hranice sportu a zaměřili se na hodnoty etické, sociální, kulturní, politické a duchovní v rozměru sportovního chování a rozpoznali jeho potenciál jako hnací sílu pozitivních společenských změn.

Zdroj: Vatican News, anglická sekce

Focusy

Papež František Církev a společnost

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou