Madame de Pompadour: Dívka prostého původu se stala královskou milenkou. Šťastná ale nebyla

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Madame de Pompadour
Zdroj: Profimedia

Jeanne-Antoinetta Poissonová je známá spíše jako Madame de Pompadour. Narodila se jako obyčejná neurozená dívka. Stala se nicméně milenkou mocného krále Francie. Na první pohled měla všechno a mnoho lidí jí mohlo závidět. Přesto ale nikdy ve svém životě nebyla plně šťastná.

Její matka byla neurozená, ale krásná žena. Živila se svým tělem, na dívku neměla čas, a ta tak skončila až do svých devíti let v klášteře. Poté ji matka vzala za známou pařížskou věštkyní. A ta jí předpověděla bohatého a vznešeného muže.

Snaha naplnit věštbu

Její matka se věštby chytila. Aby měla dívka možnost se seznámit s bohatými nápadníky, zařídila jí vzdělání a od 17 let ji donutila navštěvovat nejrůznější salony pro vznešené dámy. A i díky tomu se Madame de Pompadour seznámila s Ludvíkem XV.

Díky svému vzdělání, kráse zděděné po matce, ale také odhodlání naplnit věštbu se jí podařilo stát se královou milenkou. Mladý král byl půvabnou dívkou nadšený. A to i proto, že díky svému vychování Jeanne-Antoinetta skvěle vycházela i s královnou.

Jejím hlavním úkolem se stalo bavit krále. Měla vše, na co si pomyslela, stačilo jen, aby Ludvíka potěšila kdykoli, kdy se mu zachtělo. Aby ho bavila v ložnici i mimo ni. Díky tomu si žila jako vznešená žena. Šťastná ale nebyla.

Jiskra vymizela

Mezi ní a králem zpočátku byla jiskra. Byla sice pouze jeho milenkou, ale uznávala ho a měla ho ráda. Jenomže po sedmi letech vztahu nakonec tato láska vymizela. Král si našel milenky nové a Madame de Pompadour zůstala jen ženou, které na jeho královském dvoře zastupovala hodnotné funkce.

Peněz i slávy měla stále dostatek, cítila se ale zrazená a nemilovaná. A to i přesto, že od počátku věděla, jak to dopadne. Vše dělala pro to, aby měla spokojený život v bohatství. A to se jí splnilo. Nakonec ale zjistila, že jí v životě chybí láska.

Moudrá markýza nakonec zemřela ve věku 42 let na souchotiny. Král pro ni velmi truchlil a ukázalo se, že k ní nějaké pocity stále choval. To se ona už ale nikdy nedozvěděla. Dodnes je nicméně vzorem, protože se stala ženou, která i přes chudý původ dokázala okouzlit panovníka.

Zdroj: 100 + 1, National Gallery, Brittanica, Thought

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články