Analytici: Za velkou návštěvností hokeje či koncertů je lepší ekonomická nálada

foto Ilustrační foto - Utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji: Česko - Dánsko, 15. května 2024, Praha. Fanoušci Česka.

Praha - Za rekordní návštěvností během letošního hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě i dalších sportovních a kulturních akcí v Česku v posledních měsících je lepší ekonomická nálada spotřebitelů v době snižující se inflace. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Poukázali také na to, že významnou část návštěvníků tvoří cizinci.

Analytik Banky Creditas Petr Dufek vidí důvody vysoké návštěvnosti navzdory vyšším cenám vstupenek především v lepší náladě spotřebitelů a vyšší návštěvnosti zahraničních účastníků. "Lidé se méně obávají budoucnosti, což potvrzují průzkumy, a proto i ochotněji utrácejí nejenom za zábavu, ale třeba i za dovolené. Inflace výrazně poklesla a reálná kupní síla začíná po bezprecedentním propadu v předchozích dvou letech konečně narůstat," uvedl.

Po několika letech výrazných ekonomických šoků je letošní rok konečně normálním rokem, řekl ČTK analytik Deloitte David Marek. Inflace se zklidnila, ekonomika mírně oživila. Obavy a opatrné chování mohou trochu polevit a lidé si chtějí dopřát více zábavy. Pomáhají tomu podle něj i vysoké úspory vytvořené v posledních letech. Vysoká inflace nicméně dopadla na společnost nerovnoměrně a nemalá část společnosti si nemůže dovolit utrácet za drahé lístky na koncerty a sportovní akce, podotkl.

"Jen to dokazuje oživující se chuť lidi utrácet, lepší náladu, větší důvěry v ekonomickou prosperitu a především v nižší i inflaci, která už nebude ukusovat z růstu mezd tolik," míní analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Naopak reálné mzdy již rostou a lidé mají více peněz k útratám i za 'luxusní' či zbytné věci. Úspory domácnosti rostou z jedné třetiny také díky úrokovým výnosům, které spotřebitelé mohou využívat k přilepšeni spotřeby, poznamenala.

Hokejový šampionát, který se v Česku koná od 10. do 26. května, přitahuje rekordní počet diváků. Česko má zřejmě reálnou šanci překonat svůj divácký rekord z roku 2015, kdy na zápasy přišlo celkem 741.690 lidí. Vyprodané téměř všechny domácí zápasy mají letos i pražské fotbalové týmy Slavia a Sparta. Také koncerty zahraničních kapel jsou i přes vysoké vstupné s nejlevnějším lístkem za 1300 až 2000 korun plné. Například německá kapela Rammstein se svou pyrotechnickou show 11. a 12. května vyprodala areál na pražském letišti Letňany. Každý ze dvou koncertů navštívilo na 60.000 lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď