Cíle okupantů na Krymu i přímo v Rusku se staly terčem rozsáhlého útoku, Moskva mluví o stovce dronů

Přístavní město Sevastopol na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu čelilo rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů, uvedly okupační úřady. Ukrajinské drony útočily podle ruských úřadů i na cíle přímo v Rusku – na přístavní město Novorossijsk, které je další základnou Černomořského loďstva, a na rafinerii v Tuapse. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad různými oblastmi bylo zneškodněno šest námořních a všech 102 vzdušných dronů. Telegramové kanály i místní úřady ale hovoří o škodách. Charkov zažil dosud nejdelší vzdušný poplach, trval přes šestnáct hodin.

Ruskem dosazený „gubernátor“ Sevastopolu Michail Razvožajev tvrdí, že se rozsáhlý útok podařilo odrazit. „Zničeny byly desítky bezpilotních letounů a více než pět bezposádkových člunů,“ uvedl a dodal, že útok si podle záchranářů nevyžádal zraněné.

Trosky sestřeleného dronu podle něj poškodily rozvodnu v Sevastopolu. Město se ocitlo částečně bez proudu a úřady rozhodly dočasně zrušit vyučování ve všech školách a školkách, uvedl Razvožajev. Úřady oznámily, že oprava poškozené rozvodny potrvá nejméně den.

Rusko v podobných případech většinou informuje jen o počtu zneškodněných dronů či raket, aniž by zmínilo případné škody, zraněné či oběti. Například ve středu bez dalších podrobností konstatovalo, že protivzdušná obrana zničila nad Krymem deset střel ATACMS, které podle dřívějších informací dodaly Ukrajině Spojené státy, a v noci na čtvrtek dalších pět.

Jiné zdroje, například ruský telegramový kanál Astra, ale upozornily, že v důsledku těchto dvou útoků byly na letišti Belbek zničeny dvě ruské stíhačky MiG-31, systém protivzdušné obrany S-400, sklad pohonných hmot a čerpací stanice. Astra dále tvrdí, že útoky zabily dva ruské vojáky a dalších jedenáct zranily.

V pátek se pak objevily satelitní snímky letiště v Belbeku, které ukazují, že poškozeny či zničeny byly dva letouny MiG-31, jeden Su-27 a jeden MiG-27 a také nádrže s palivy a mazivy.

Útoky na cíle v Rusku

Kromě Sevastopolu se cílem dronových náletů staly v noci na pátek i Novorossijsk a Tuapse. Gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev mluví v případě Novorossijsku o „neúspěšném pokusu o útok“ a sestřelení deseti dronů. Obyvatelé Novorossijska ale hlásili přes třicet výbuchů a ruský telegramový kanál Astra píše, že drony zasáhly přístav a sklady s ropou.

Krizový štáb v Krasnodarském kraji tvrdí, že dva ukrajinské drony zaútočily na rafinerii v Tuapse, v důsledku dopadu jednoho z nich vypukl požár. Podle tvrzení tamních úřadů nebyl nikdo zraněn a oheň je pod kontrolou. Na tuto rafinerii společnosti Rosněfť zaútočily drony už na počátku roku a vyřadily ji na týdny z provozu. Terčem útoku dronů se minulý měsíc stala jiná rafinerie v Krasnodarském kraji, ve Slavjansku.

Dronové útoky na základny ruského námořnictva v Sevastopolu a Novorossijsku jsou společnou operací ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU a vojenské rozvědky HUR, píše s odkazem na své zdroje v tajných službách web Ukrajinska pravda. SBU pak podle něj útočila i na rafinerii v Tuapse.

Šestnáct a půl hodiny vzdušného poplachu v Charkově

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk sdělil, že Rusové vyslali na Ukrajinu v noci na pátek dvacet útočných dronů, které všechny protivzdušná obrana zlikvidovala, a to nad Charkovskou, Poltavskou, Vinnyckou, Oděskou a Mykolajivskou oblastí.

Charkov a okolí jsou dlouhodobě terčem ruských útoků, ale v poslední době bombardování a ostřelování zesílila. Ve čtvrtek zažil Charkov nejdelší letecký poplach od začátku plnohodnotné ruské invaze. Server The Kyiv Independent píše, že trval více než šestnáct a půl hodiny, úřady ho odvolaly teprve v pátek kolem 01:00 místního času (kolem půlnoci SELČ).

Starosta města Ihor Terechov ve čtvrtek odpoledne psal o tom, že byla zasažena výšková obytná budova v centru Charkova. Zranění utrpělo jedenáct lidí, mezi nimi jedno osmileté dítě. Následně informoval, že se ve městě ozývají další výbuchy, stejně tomu bylo po 22:00, kdy varoval před možným útokem dronů typu Šáhed. Zasažena byla Osnovjanská čtvrť na jihu města, kde vypukl požár. Před půlnocí pak přišel ještě ruský raketový útok.

Naopak gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že ukrajinský dron zapálil benzinovou stanici u vsi Bessonovka, požár se podařilo uhasit. Prohlásil také, že při útoku ukrajinských dronů na okolí Bělgorodu zahynuli dva lidé, podle něj jde o ženu a její dítě. Tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajina se k podobným tvrzením ruských úřadů nevyjadřuje.

Telegramový kanál: Rusové svrhli na vlastní cíle v poslední době na čtyřicet bomb

Právě Bělgorod a přilehlé oblasti se přitom podle některých zdrojů stávají terčem nechtěných ruských útoků. Například ruský telegramový zpravodajský kanál Astra tvrdí, že ruské letouny svrhly za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na východě Ukrajiny nejméně 38 leteckých bomb.

„Během 15. května svrhlo ruské letectvo na (ruskou) Bělgorodskou oblast hned tři půltunové bomby,“ píše Astra o posledních případech. Jedna z bomb dopadla přímo u akvaparku Lazurnyj ve vsi Lazurnoje u Belgorodu. Další bombu našli u vsi Krutoj Log a třetí ve vsi Zarečje-Vtoroje. „Ve všech třech případech nikdo nezahynul, ani nebyl zraněn,“ dodala. Předchozí případ se podle Astry stal jen o den dříve, kdy z letounu odpadla blíže neupřesněná bomba či raketa na ves Probuždenije ve Voroněžské oblasti.

Astra připomněla i případ z 4. května, kdy půltunová bomba z ruského letounu dopadla přímo na Bělgorod. Zranila sedm lidí a poškodila 31 domácností a deset aut. Ruské úřady se snažily příčinu zatajit, dodala.

Server RBK-Ukrajina dal zprávu o ruském bombardování vlastní Bělgorodské oblasti do souvislosti s ruskou ofenzivou v sousední ukrajinské Charkovské oblasti, kterou se snaží podpořit ruské letectvo, ale vzhledem k technickým závadám dochází k podobným incidentům. Na problémy s používáním ruských bomb nedávno upozornila i britská vojenská rozvědka, která poukázala na ohrožení civilního obyvatelstva.