Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ficův boj o život je i bojem Slovenska o život. Politici musí rozhodnout, jakou terapii země podstoupí, říká Kostolný

Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Robert Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Třetí velká rána pro slovenskou společnost a poslední šance na uzdravení. Šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný popisuje, jak velkou zkouškou prochází občanská společnost a co se stane, když boj o svobodu a demokracii na Slovensku prohraje. Přinášíme přepis epizody podcastu Studio N.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak se atentát na premiéra promítne do příběhu Slovenska?
  • Proč vládní politici svalují vinu na média?
  • Napnou teď všechny síly, aby vládli neomezenou a tvrdou rukou?
  • Co víme o atentátníkových motivacích?
  • Co se musí stát, aby se Slovensko vyléčilo?

Slovensko se probudilo do dalšího dne od atentátu na premiéra a mně to připomíná noční můru, která se přelila do bdělého stavu. Jednak je to boj o záchranu lidského života, ale zároveň společenská a politická katastrofa. Dokážeš popsat, jak velký zlom se v příběhu Slovenska odehrál?

Je to opravdu zlomová situace. Slovensko jich sice zažívá až příliš, ale toto je moment, který rozhoduje o tom, jestli naše země je a bude normální, anebo se propadne do totalitního režimu, kde svoboda není nejdůležitější a kde se nesouhlas neřeší diskuzí, ale střílením.

Všechno, co budu říkat, bude znít možná pateticky nebo příliš dramaticky, ale takhle to momentálně cítím. V tuto chvíli bojuje Robert Fico o svůj život a zdraví, je vážně zraněný a ve vážném stavu. Já doufám, že bude mít dost síly, že to zvládne a že to dobře dopadne. Průběžně s ním totiž bojuje o svoje zdraví a život taky Slovensko a slovenská demokracie. Jestli totiž přistoupíme na to, že všechno, co se kolem nás děje, pohání nenávist a řešením je střílení nebo bitka, tak jsme skončili.

To jednoduše nemá dobré řešení a já chci věřit, že si to všichni uvědomíme. V tuto chvíli jsme v šoku, ale máme ještě příležitost zatáhnout ruční brzdu a pokusit se chovat jako lidi. Protože nakonec je tohle to jediné, co rozhoduje.

Předpokládám, že vaše redakce teď hodně řeší, jaké jsou motivace člověka, který na slovenského premiéra pětkrát vystřelil. Kdo za atentátem stojí?

Ještě je asi příliš brzo na tohle odpovídat, protože zatím nevíme dost. Je to jedna z chyb, která se podle mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Robert Fico

Slovensko

Podcast Studio N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější