Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ušetřit za licence na Windows a Office?

17. Květen 2024
Počítač

Pokud se chystáte pořizovat nový počítač nebo notebook, zbystřete. Není potřeba kupovat zařízení s již předinstalovaným operačním systémem. Existuje levnější a udržitelnější alternativa v podobě druhotných licencí. Ty umožňují znovu použít stávající software, čímž je prodloužena jeho životnost a zároveň je i nepřímo redukován odpad plynoucí z výroby a následné likvidace krabicových verzí produktů.

Co je druhotná licence?

Druhotné licence jsou softwarové licence, které byly již jednou zakoupeny, a následně přeprodány novému uživateli. Nejčastěji najdeme druhotné licence především na produkty společnosti Microsoft. Zpravidla na operační systém Windows a kancelářský balík Office.

TIP: Druhotná licence na Windows 11 vás vyjde zhruba na pouhých 500 Kč.

Je jejich prodej v souladu se zákonem?

Proces prodeje druhotných licencí je legální a je běžnou praktikou téměř ve všech zemích Evropské unie. Právo prodávat druhotný software je zakotveno ve směrnici Evropského parlamentu a Rady ES o právní ochraně počítačových programů. Tato směrnice stanovuje, že se právo na šíření, a tudíž i další převod počítačových programů v rámci EU vyčerpá při prvním prodeji licence.

Podle rozsudku Soudního dvora Evropské unie z roku 2012 může majitel autorských práv k softwaru kontrolovat jeho první prodej, ale již nemůže zakázat další prodej jeho licence.

Výhody druhotných licencí

Největší výhodou při koupi druhotných licencí je bez pochyby jejich nízká cena. Ať už jste obyčejný domácí uživatel, nebo se chystáte zakoupit software v rámci společnosti, při koupi druhotné licence můžete výrazně ušetřit.

Srovnání cen druhotných licencí pro Windows 11

Licence

Cena nové licence

Cena druhotné licence

Ušetříte

Windows 11 Home

3 490 Kč

525 Kč

2 965 Kč

Windows 11 Professional

5 990 Kč

587 Kč

5 403 Kč

Zdroj: dostupnysoftware.cz

Srovnání cen druhotných licencí pro Microsoft Office 2021

Licence

Cena nové licence

Cena druhotné licence

Ušetříte

Microsoft Office 2021 Professional

13 990 Kč

1 797 Kč

12 193 Kč

Microsoft Office 2021 pro studenty

a domácnosti

3 990 Kč

1 451 Kč

2 539 Kč

Zdroj: dostupnysoftware.cz

Snížení tvorby odpadu

Každá krabicová verze softwaru znamená další materiál, který ve výsledku končí jako odpad. Znovupoužitím licencí se tento odpad snižuje, neboť není potřeba vyrábět takové množství nových balení. To má pak přímý vliv na snížení uhlíkové stopy spojené s výrobou a distribucí fyzických nosičů (CD/DVD disků).

Prodloužení životnosti softwaru

Představte si, že velký korporát najednou vyřadí 500 počítačů, na kterých budou aktivní licence na operační systém Windows, a nejspíš i na soubor kancelářských programů Office. Místo toho, aby všechny tyto licence s vyřazením zanikly, se je společnost rozhodne z počítačů odhlásit a přeprodat.

Tento přístup nejenže šetří náklady, ale také podporuje přemýšlení o softwaru jako o službě, nikoliv jako o produktu s omezenou životností.

Pozitivní dopad na životní prostředí

Dalším přínosem druhotných licencí je jejich pozitivní vliv na životní prostředí. Méně odpadu a nižší uhlíková stopa jsou jasným příspěvkem k udržitelnějším podnikatelským praktikám.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak propagovat webové stránky?
Jak propagovat webové stránky?
Webové stránky jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak přilákat pozornost potenciálních zákazníků. Propagací těchto stránek je možné dosáhnout násle…
Hledáte netradiční dárek pro tátu?
Hledáte netradiční dárek pro tátu?
Vybíráte dárek pro tátu, ale nevíte si rady, jaký dárek vybrat? Když se táty zeptáte, jaký dárek by si přál, odpoví, že všechno má a že nic nepotřebuj…
Koupit repasovaný notebook se vyplatí
Koupit repasovaný notebook se vyplatí
Počítač má doma už skoro každý. Někdo ho používá ke hraní, jiní si s jeho prostřednictvím shánějí přes internet různé druhy informací, další zase potř…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.