Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Vědkyně odhalila tajemné pozadí obrazu Mona Lisa. Obraz zobrazuje město

Milovnice umění, která je zároveň geoložkou, tvrdí, že se jí podařilo rozluštit záhadu pozadí jednoho z nejslavnějších uměleckých děl na světě, píše NBC News.

Geoložka a odbornice na italskou renesanci Ann Pizzorussová se na základě svých pozorování domnívá, že obraz zobrazuje město Lecco v severní Itálii.

“Když jsem přijela do Lecca, uvědomila jsem si, že právě tady namaloval ‘Mona Lisu’,” řekla Pizzorussová. “Podobnost je nepopiratelná ,” dodala. Město Lecco leží na břehu jezera Como, které bylo dosud známé především jako dějiště mistrovského románu Alessandra Manzoniho “Snoubenci”.

Badatelka se domnívá, že obloukový most zobrazený na obraze je most Ponte Azzone Visconti ze 14. století, ačkoli předchozí teorie jej spojovaly s podobnými stavbami v jiných italských městech, jako jsou Arezzo a Bobbio.

Pizzorussová však není první, kdo tvrdí, že záhadu vyřešil, ale odvolává se na své znalosti geologie, které její teorie potvrzují. ” Most na obraze pro mě nebyl tak důležitým prvkem,” řekla Pizzorussová.

“Obloukový most byl všudypřítomný po celé Itálii a Evropě a mnohé vypadaly velmi podobně. Jen na základě samotného mostu nelze určit přesné místo. Všichni mluví o mostě, ale nikdo nemluví o geologii,” říká.

Autor: Petr V., zdroj: NBC News, Titulní obrázek: Pixabay.com / TheDigitalArtist