Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koncesionářské poplatky mají smysl a 150 Kč nikoho nezabije

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alehandra13 / Pixabay

150 Kč je méně než stojí lístek do kina. Přesto mají lidé problém koncesionářské poplatky platit, vymlouvají se a podvádí. Proč raději riskují návštěvu exekutora, než aby zaplatili pár drobných České televizi? Stejně se čas od času na ČT dívá každý.

Článek

Koncesionářské poplatky se mají zvýšit na 150 Kč za domácnost na měsíc a Češi se můžou zbláznit. 150 Kč je cena jedné krabičky cigaret nebo jednoho poledního meníčka v restauraci. Tedy není to žádná likvidační částka. Ovšem dnes se každý tváří, jako by to bylo desetkrát víc.

Když máte na televizi, máte i na poplatky

Všichni řvou, jak jsou poplatky nespravedlivé. Uvědomujete si ale, že je ve skutečnosti platit nemusíte? Stačí prostě nemít televizi, chytrý telefon, rádio ani počítač. Nikdo vás nenutí to vlastnit. Troufla bych si tvrdit, že pokud máte na pořízení těch, ne zrovna levných, zařízení, určitě v peněžence vyštracháte i 150 Kč na koncesionářské poplatky. Navíc to není 150 Kč za osobu, ale za domácnost a počítá se to bez ohledu na to, kolik osob či zařízení v domácnosti je. U běžné české domácnosti to tak vychází na cca 40 Kč za osobu, což už není ani cena kafe na benzínce.

Platíme za nezávislé vysílání

Spousta lidí si během období politických voleb stěžuje, jak ta a ta televize dává tomu a tomu politikovi větší prostor a zcela očividně mu nadržuje. To se u České televize stát nemůže. Díky koncesionářským poplatkům je totiž nezávislá na komerci nebo politice, a proto je její vysílání svobodné. Navíc pokud nebude mít ČT peníze, nebude se točit tolik nových filmů nebo seriálů. Už teď jich není moc a bez koncesionářských poplatků by nejspíše nebyly žádné. Každý se rád chlubí českými pohádkami, každý má svoji nejoblíbenější a na Štědrý večer je sleduje pomalu půlka republiky, ale když přijde na to zaplatit, tak nikdo nic nesledoval a nikdo nic nemá. Přitom 150 Kč je méně než dnes stojí lístek do kina.

Podvádět se nevyplatí

Pokud máte zařízení doma a poplatky neplatíte, tak se vám to pořádně prodraží. Kromě dlužných poplatků, které se mohou za 10-20 let slušně nastřádat, budete muset zaplatit i pokuty. Ty aktuálně činí 10 000 Kč za televizi a 5 000 Kč za rádio. Když to sečtu, může vám ze dne na den vzniknout povinnost zaplatit cca 50 000 Kč a zajímalo by mě, kolik z vás ty peníze doma má. A když nezaplatíte, přijde exekutor a nakonec vás „hloupých“ 150 Kč může připravit třeba i o střechu nad hlavou. Myslím, že když porovnáme možná rizika s tím, každý měsíc poslat ČT 150 Kč, je prostě lepší zaplatit a mít klid.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám