17. 5. 2024 15:01 − 1063× − 0

Do Švédska dorazilo léto nejdříve

Švédové se jako první ze Seveřanů mohli vrátit na soutěžní tratě a pokračovat v bojích o mistrovské body.

Šampionáty severských zemí bývají každoročně rozděleny na dvě části. Tu první obstarávají v době, kdy ještě cesty pokrývá ledová a sněhová vrstva, zimní soutěže. V případě Švédska se letos jednalo vzhledem k zařazení Hälsingerallyt do kalendáře o dvě soutěže. Obě vyhrál tým úřadujících šampiónů GK Door Sweden, ale pokaždé za volantem černého Volkwagenu Polo GTI R5 seděl jiný pilot. Úřadující šampión Patrik Flodin na první soutěži chyboval a vítězství pak vybojoval až v únoru na Vinterpokalen. Tam za ním do cíle na druhém místě dojel jeho nový týmový parťák Dennis Radström, který byl právě tím pilotem VW, který zajel nejrychleji v úvodním podniku. Do bojů s mistrovskými speciály Polo vyrazila dvojice mladíků vybavená nejnovější technikou z Mladé Boleslavi. Toma Kristenssona a Isaka Reiersena ale v obou zimních soutěžích porazil a na stupně vítězů se vyšplhal Fredrik Ahlin se starší Fabií Rally2 evo týmu Nybe AB.

Mladý Reiersen, který na sebe vloni upozornil vítězstvím v juniorské klasifikaci evropské Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, v zimě zkusil znovu potrápit zahraniční konkurenci. V rámci WRC2 při Rally Sweden se ale jednalo o daleko větší esa. Švédovi se podařilo soutěž dokončit na osmém místě, minutu za mnohem zkušenějším a také bývalým šampiónem WRC2 Emilem Lindholmem. Před startem šotolinové části národního mistrovství Reiersen vyrazil testovat do sousedního Norska. Na začátku května se zúčastnil Rally Sorland a díky startu dvou bývalých norských šampiónů Franka Tore Larsena a Anderse Grondala měl možnost porovnat síly s těmi nejlepšími. Grondal se nakonec boje o vítězství neúčastnil a výrazně zaostával. Larsen za volantem VW Polo GTI R5 švédského hosta řádně potrápil, byť nakonec na vítězství o 6,7 sekundy nedosáhnul.

Kratší úvodní etapu Rally Nyköping, která o druhém květnovém víkendu otevřela letní část národního mistrovství, Reiersen dokončil na pátém místě. Nejrychlejší škodovku jako v zimních soutěžích pilotoval Ahlin a po prvním dnu se držel s odstupem 4,3 sekundy na druhém místě. V sobotu se mu dařilo za sebou držet oba mladíky ve Fabiích RS Rally2. Až do smolné RZ 12, ve které jej zradilo palivové čerpadlo. Reiersen se pak dostal až na stupně vítězů. O to jej ale v úplném závěru rally skvělým nejrychlejším časem v poslední zkoušce připravil jiný zástupce týmu Nybe AB Albin Nordh. Nejrychlejší Fabií se tentokrát už ale stala nová RS. V rukou druhého Kristenssona. Od třetího testu se na čele Rally Nyköping usadil Flodin a postupným přidáváním ke svému náskoku dokráčel až k druhému letošnímu triumfu. Místnímu rodákovi do karet navíc hrálo, že jeho týmový kolega Radström musel čistit trať a tak nestíhal a soutěž dokončil až jako pátý. Flodin se kromě druhého vítězství raduje i z posunu do čela mistrovství. Na přelomu května při Rally Uppland to však bude pro změnu on, kdo bude čistit stopu.

Stav šampionátu: 1. Flodin 65, 2. Radström 57, 3. Kristensson 53, 4. Ahlin a Tidemand 40, 6. Reiersen 36

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!