Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
17. května 2024 15:15
Čas čtení 0:41

Chtěl*a jsi od mala bydlet na zámku? Jeden u Prahy je teď na prodej

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chtěl*a jsi od mala bydlet na zámku? Jeden u Prahy je teď na prodej
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)

Probíhá největší prodej českého státního majetku v historii. Areál, který donedávna fungoval jako hotel s restaurací, wellness centrum a golfové hřiště, je na prodej za 3,3 miliardy korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásil veřejnou elektronickou aukci zámku Štiřín nedaleko od Prahy. Zahájena bude 11. září ve 12 hodin a potrvá do poledne 13. září. Před zahájením dražby budou zájemci muset složit kauci ve výši 30 milionů korun. Jedná se o prodej majetku státu s historicky nejvyšší vyhlášenou minimální cenou.

17. května 2024 9:43 Čas čtení 1:02 Vědci vyřešili záhadu egyptských pyramid. Konečně vědí, jak byly postaveny Vědci vyřešili záhadu egyptských pyramid. Konečně vědí, jak byly postaveny

„Areál zámku Štiřín je pro stát nepotřebný. Za účelem maximální transparentnosti a veřejné kontroly jsme vyhlásili prodej formou výběrového řízení s elektronickou aukcí. Její průběh může veřejnost sledovat online,“ řekla generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu.

Již dříve se proti dražbě vyjádřila obec Kamenice, na jejímž území zámek stojí. Usilovala o to, aby alespoň část areálu byla převedena do jejího majetku. Obec by tam zřídila například školku nebo ordinace lékařů. Úřad to ale odmítl a nemovitost dělit nechtěl.

Zámek byl postaven v 18. století a majetkem státu se stal v roce 1945. V letech 1985 až 1993 zde proběhly úpravy se záměrem budoucího hotelového využití. První patro se využívalo jako konferenční sály a salonky pro hosty.

Domů
Sdílet
Diskuse