VÝSLEDEK ANKETY: Zvolili jste nejlepší českou polévku. Vítěz hlasování některé překvapí

Dršťková polévka

Česko jako národ polévek

Která česká polévka je mezi tuzemskými jedlíky nejoblíbenější? Nejvíce hlasů v anketě CNN Prima NEWS získala dršťková. Porazila tak všechny hlavní favority prestižního gastrowebu Taste Atlas, kde naopak nezabodovala. Zahraniční gurmáni ve svém žebříčku nejlepších českých polévek naopak vsadili například na česnečku, rajskou či hrachovku. Špatně si nevedla ani kulajda. Které polévky naopak propadly u čtenářů? Podívejte se na výsledky ankety.

První místo ve výběru uznávaného webu Taste Atlas ovládla česnečka. Ta se rovněž dostala do první padesátky nejlepších pokrmů na světě. Hned za ní se v polévkovém klání ocitla rajská, hrachovka, houbová či zelňačka. Na chvostu se naopak ocitla štědrovečerní rybí nebo dršťková polévka. Čtenářská anketa CNN Prima NEWS ale ukázala, že se chutě domácích jedlíků evidentně značně liší od těch zahraničních.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrchol gastropekla. Mezi nejhoršími pokrmy světa je tradiční česká polévka i nakládaný žralok

Ve zkratce – dršťková polévka je jednoznačně nejpopulárnější polévkou mezi našimi čtenáři. Nad svou konkurencí vyhrála se svými 37,2 procenty hlasů o parník. Zároveň jde také o největší kontrast mezi žebříčkem webu Taste Atlas a českými preferencemi. Na vydatný a hutný předkrm z hovězích drštěk Češi jednoduše nedají dopustit.

„Ačkoli existuje mnoho regionálních variant, tato vydatná polévka má obvykle hustou konzistenci, světle červenou barvu a mírně pikantní chuť. Občas se do ní přidávají kousky uzeného masa nebo klobásy. Dršťková polévka se podává v tradičních hospodách obvykle s plátky křupavého chleba s máslem. Na Slovensku se objevuje pod názvem držková polievka,“ píše web Taste Atlas na profilu polévky.

Vyzkoušejte také oblíbenou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle jednoduchého videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Výborná a zdravá: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Uživatelé také doporučují ochutnat dršťkovou polévku v pražském podniku U Matěje v Dejvicích. Můžete si ji vyzkoušet uvařit i doma, osvědčený recept najdete zde.

Na druhém místě se v hlasování ocitla tradiční česká kulajda se ziskem 20,2 procenta hlasů. V hlavním žebříčku polévek si vedla o něco lépe než dršťková – skončila na šestém místě. Zde padá doporučení na pražský Café Imperial, který spoluprovozuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

„Česká kulajda je krémová koprová polévka, jejíž základ tvoří moučná jíška. Předpokládá se, že každý český kraj a rodina mají svou charakteristickou verzi tohoto vydatného pokrmu. Dnes se většina variant skládá z hub a brambor, občas se přidá zakysaná smetana nebo vejce. V některých regionech se sáhne také po octu, který polévce dodává intenzivně kyselou chuť,“ píšou redaktoři webu Taste Atlas. Samotná kulajda má celou řadu variant, ty nejpovedenější najdete zde. Vybírat můžete třeba kulajdovou omáčku nebo naložený hermelín à la kulajda.

Vyzkoušejte tradiční jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda

V hlasování čtenářů CNN Prima NEWS si pomyslný bronz odnesla zelňačka, byť ji od druhého místa dělí obří propast – hlasovalo pro ni totiž jen 8,3 procenta čtenářů. Po ní následuje bramboračka, gulášovka a zatracovaná rybí polévka. Opěvovaná česnečka skončila až na sedmém místě.

Kompletní výsledky čtenářské ankety si můžete prohlédnout níže.

Která česká polévka ze žebříčku je podle vás nejlepší? Hlasujte pro svého favorita:

Tagy: