Společnost

17. května 2024 16:30

Tomáš Durčák

Německo řeší noční bezpečnost žen i trans osob. Přispívá jim na noční taxi až 250 korun

V sousedním Německu rychle přibývá měst, která se rozhodla ženám přispívat na bezpečnou noční dopravu domů. Zatím posledním je město Giessen v Hesensku, v němž ženy od 1. června budou moci získat 125 Kč na každou noční jízdu. Stejný systém už však funguje třeba v Mnichově, Brémách či Mannheimu. Podpora nově cílí i na trans či nebinární osoby.

Město Giessen se dle deníku Bild od letošního 1. června rozhodlo z městské kasy vyčlenit celkem zhruba 2,5 milionu korun, z nichž bude příspěvky na noční taxíky ženám vyplácet. Cílem je zvýšit bezpečnost žen, které se z nějakého důvodu potřebují vrátit do svého bydliště v nočních hodinách. Radnice odmítají argument, že MHD funguje i v noci, neboť ženám prý hrozí nebezpečí, když se následně musí prázdnými ulicemi dostat do místa svého bydliště.

Aby však na městský příspěvek žena dosáhla, musí splnit řadu podmínek. A jelikož nejde o nic plošného, jednotlivé podmínky se město od města liší. Ve zmíněném Giessenu se radní rozhodli příspěvek nabízet poměrně širokému okruhu osob. K dispozici je pro ženy od 14 let, ale také pro trans a nebinární osoby i pro všechny, kdo mají v občanském průkazu napsáno: „pohlaví: různorodé“. Zpravidla je také nutné dopředu se k příspěvku registrovat.

Freiburg pro změnu ženám nabízí dvojnásobný příspěvek v hodnotě asi 250 Kč. Školačky, studentky a ženy pobírající sociální dávky pak mají nárok na 175 Kč. Kromě toho, že příspěvek nesmí použít třeba na cestu z jednoho baru do druhého, ale pouze na cestu do svého bydliště, musí jít o jízdu, k níž dojde mezi 23:00 večer a 05:00 ráno.

Mohlo by vás zajímat: Válka taxikářů na východě Čech? Během chvíle lehla popelem tři auta, majitel mluví o výhrůžkách

V Heidelbergu mají příspěvek ve výši 150 Kč pro všechny ženy od 14 let i trans ženy (za předpokladu, že se mohou prokázat průkazem od Německé společnosti pro transidentitu a intersexualitu). Příspěvek se zde vztahuje na jízdy od 22:00 do 06:00, avšak dámy nad 60 let mají výjimku a mohou příspěvek využít na taxík už od 19:00.

Mannheim zatím jako jediný nabízí městský příspěvek na noční taxi i ženám či trans ženám, které ve městě nebydlí. Po registraci nabízí ženám až dvacetkrát za rok příspěvek ve výši 250 Kč na noční taxi. Zajímavostí rovněž je, že byť výchozí bod cesty musí být ve městě, cílová stanice už nikoli.

Mohlo by vás zajímat: Sexuální obtěžování v MHD zažila každá třetí Češka. Před čtvrtinou se někdo ukájel

Od roku 2024 se k této skupince německých měst přidal i bavorský Mnichov. Zdejší příspěvek ve výši 250 Kč je po předchozí registraci dostupný pro všechny dívky a ženy starší 16 let, trans ženy, nebinární osoby a lidi s „různorodým“ pohlavím, a to na jízdy taxíkem domů v čase od 22:00 do 06:00. O zavedení novinky v bavorské metropoli informoval lokální web München unterwegs.

Sdílejte článek
Štítky Německo Mnichov taxi bezpečnost sexuální obtěžování ženy nebinární lidé příspěvěk Bild trans žena Heidelberg městská hromadná doprava Mannheim Gießen

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 6. 2024

Dnes se můžete cítit trochu pod psa kvůli fyzickému a emocionálnímu stresu v posledních dnech. Pokud můžete, uklidněte se. Tento den není vhodný k tomu, abyste byli příliš zaneprázdněni nebo se pouštěli do nových projektů. Berani, špatná komunikace by mohla způsobit jedno nebo dvě rozčilení, a tak se snažte zachovat chladnou hlavu. Nedělejte z komára velblouda. Nepřijde nic, co by se nedalo zvládnout.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.