Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie uvalila sankce na ruská média i Voice of Europe

Evropská unie, ilustrační fotografie.
Evropská unie, ilustrační fotografie.
Foto: Pixabay

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Česká vláda se již na konci března rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. 

Vláda rozhodla o zařazení dvou fyzických a jedné právnické osoby na vnitrostátní sankční seznam. Konkrétně šlo o Viktora Volodymyrovyče Medvedčuka, Artema Pavloviče Marčevského a společnost Voice of Europe, s. r. o.

Na Voice of Europe a další tři platformy nyní uvalila sankce také EU. Členské státy se na tom shodly během středečního jednání velvyslanců v Bruselu. Zatím není jasné, kdy sankce vstoupí v platnost. 

"Tato média jsou pod trvalou přímou či nepřímou kontrolou vedení Ruské federace a hrají zásadní roli při podpoře ruské útočné války proti Ukrajině a při destabilizaci sousedních zemí," píše se v prohlášení. EU zmínila, že Rusko se zapojilo do "systematické mezinárodní kampaně mediální a informační manipulace" a dopustilo se i hrubého překrucování faktů v rámci obhajoby invaze na sousední Ukrajinu. 

"Propaganda a manipulace s informacemi se opakovaně a soustavně soustředily na ukrajinský stát a jeho instituce, ukrajinské občany, ale i evropské politické strany, zejména během voleb, na občanskou společnost, žadatele o azyl, ruské etnické menšiny, genderové menšiny a fungování demokratických institucí v EU a jejich členských státech," dodala Rada EU. 

Témata:  EU protiruské sankce

Aktuálně se děje

31. května 2024 19:15

Izraelská armáda potvrdila, že operuje i v centru Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy