Více času na podstatné

Připomínky: Přeprava odpadů / Baterie – uhlíková stopa / Vodíková strategie ČR

17.05.2024 16:23

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh nařízení v přenesené pravomoci k přepravě odpadů – informace, které mají být uvedeny v osvědčeních o následném (jiném než) předběžném využití a odstranění. Pokud je zpracovaný odpad přepravován k následnému prozatímnímu nebo jinému než předběžnému zpracování z jednoho zařízení do jiného zařízení v zemi určení, musí být informace o tomto následném zpracování předloženy prostřednictvím centrálního elektronického systému. Tato iniciativa stanoví vzor osvědčení, které mají používat zařízení provádějící dočasné zpracování přepravovaného odpadu s cílem potvrdit, že následné zpracování v jiném zařízení bylo dokončeno.

 

Baterie – uhlíková stopa

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh prováděcího nařízení a nařízení v přenesené pravomoci k: formátu prohlášení o uhlíkové stopě u baterií, metodice stanovení uhlíkové stopy pro baterie elektrických vozidel. Nařízení o bateriích obsahuje požadavky na uhlíkovou stopu během životního cyklu pro několik kategorií baterií, jejichž podrobnosti musí být stanoveny v prováděcích právních předpisech. Tento akt upřesňuje formát, který musí podniky používat při vykazování uhlíkové stopy svých baterií. A stanovuje ověřování uhlíkové stopy u baterií elektrických vozidel za celý životní cyklus.
 

 

Vodíková strategie ČR

Ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá ke schválení materiál Vodíkové strategie České republiky (dále jen „Strategie“), která je součástí reforem požadovaných v rámci plnění Národního plánu obnovy a reaguje na rychlý vývoj technologií, změny v legislativním rámci a nové závazné požadavky EU. Hlavními cíli Strategie zůstává snižování emisí skleníkových plynů a podpora ekonomického růstu, přičemž se definují úkoly pro dosažení výroby a dovozu obnovitelného a nízkouhlíkového vodíku. Je rozdělena do tří etap („Lokální ostrovy“, „Globální mosty“ a „Nové technologie“), které se liší svými cíli, prostředky a ambicemi. V souladu s Metodikou přípravy veřejných strategií a na základě zkušeností s původní vodíkovou strategií je členěna na analytickou část, strategickou část a implementační část. Struktura je v souladu s Metodikou přípravy veřejných strategií připravenou Ministerstvem pro místní rozvoj.