CO SBALIT S SEBOU NA VÝLET?

NETRADIČNÍ POKOJOVKY: ZASAĎTE AVOKÁDO I ZÁZVOR
15.5.2024
HLAVA PLNÁ NÁPADŮ
20.5.2024

Legs of traveler family sitting on wooden platform high in the mountain. Freedom concept. picnic in nature. Rila mountain in Bulgaria

Dovolené u moře jsou vesměs ještě daleko, na výlety už jde ale vyrážet už dnes – a je jedno, jestli půjdete na horskou túru nebo na procházku po polňačce do vedlejší vsi. Zkrátka jsou drobnosti, které by neměly chybět v žádném batůžku.

Na různé výlety je samozřejmě třeba balit jiné množství věcí do různě velkých batohů, rozdíl je i v tom, zda se chystáte přenocovat, jíst v restauraci nebo z vlastních zásob, pojedete autem či vlakem nebo kolik s sebou budete mít dětí. Takový opalovací krém a láhev vody se neztratí nikdy a nikde.

Jak si sbalit na výlet?

Ačkoliv ve všech potenciálních případech platí minimalistické pravidlo úspornosti, vězte, že nejspíš dorazí Murphyho zákon neminimalismu: pokud něco mít nebudete, protože jste to s sebou roky nosili a nikdy nevyužili, tak dnes vám to bude umět zachránit život.
icons_dD-10

Svačina je základ

A to i v případě, že míříte do míst, kde se obvykle něco koupit dá. Pokud v horské chatě ten den nepoteče voda, nekoupíte si nic – nemožnost koupit si občerstvení na místě vás zkrátka nesmí nechat o hladu. Lehké a skladné řešení jsou müsli tyčinky, oříšky, sušené ovoce a další podobné drobnosti s dostatkem cukru, který dodá energii, svačina sbalená na cestu jsou i jablka. Vyhýbejte se měkkému ovoci, které se v teple snadno mačká a kazí, chutný toast taky zpátky domů nikdy nedovezete. Nezapomeňte ani na dostatek tekutin pro všechny členy výpravy!
icons_dD-10

Hotovost

A když už jsme u toho občerstvení, mějte u sebe dostatek hotovosti, na jejíž vybrání z bankomatu se ideálně nespoléhejte až na poslední možné místo, zejména, pokud se jedná o malou obec. Na horských chatách, ale ani v kempech či občerstveních podél turistických tras a cyklostezek se v Česku stále velmi často nedá za občerstvení platit jinak než v hotovosti a ani ceny nemusí být zrovna nízké, takže vyberte dostatek!
56484_eshop_z2

Pikniková deka

Na horskou túru ji asi nevyužijete, prakticky kdykoliv jindy ale ano – zejména, pokud cestujete s dětmi jakéhokoliv věku. Kvalitně zpracovaná deka totiž neprovlhne a izoluje od země – ať už chlad stinné meze nebo žár rozpáleného plážového písku. Deka je lehoučká, snadno se sbalí a je vybavena popruhy, díky nimž se víc než snadno přenáší.
icons_dD-10

Repelenty a opalovací krémy

Všudypřítomný hmyz dokáže znepříjemnit nejeden pobyt v přírodě, ostré jarní sluníčko navíc zase spálí i jinak otrlou kůži výletníkovu – a kdo to někdy zažil, tak ví, že spálený nos, uši či výstřih umí být pěkně bolestivá vzpomínka na víkend. Předcházejte těmto nepříjemnostem použitím repelentů (já používám čistě bylinný a funguje skvěle) a opalovacích krémů. Od věci není mít v lékárničce i gel s aloe vera, který zamezí svědění, chladí a regeneruje i drobné ranky.
icons_dD-10

Předcházejte puchýřům

Základním vybavením každého turisty jsou bavlněné nebo tenké vlněné ponožky, pohodlné boty a něco proti puchýřům. Vynikající jsou jak náplasti na puchýře (na tzv. mokré hojení, skvěle a bez strupů hojí i odřeniny!), tak různé tyčinky, kterými stačí natřít nohu ve chvíli, kdy začnete cítit, že bota někde dře. A do bot klidně přidejte kvalitní vložku, skvělé jsou ty s paměťovou pěnou. Ač to zní jako banalita, před výletem si ostříhejte a zapilujte nehty, prsty se během celodenního chození velmi intenzivně o sebe třou a pořezat si prst vedlejším ostrým nehtem opravdu nechcete. Od věci nemusí být přibalit i náhradní ponožky – minimálně na zpáteční cestu v nich nohám bude svěžeji.
56307_img_3258_eshop_z1

Ručník vždy připraven

Když už ne osušku, tak aspoň malý ručník z mikrovlákna mějte přibalený taky. Mikrovlákno totiž velmi rychle schne a zároveň se do něj utře i víc lidí v případě, že cestou potkáte neodolatelný rybník či koupaliště. Přibalit můžete i plavky, já doporučuju náhradní spodní prádlo a tričko, protože to je multifunkčnější a využijete je i při jiných příležitostech.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *