Poláci v Ostravě dál čekají na první vítězství, marně trápili Američany

ČTK Sport ČTK, Sport
17. 5. 2024 22:42
Hokejisté Spojených států amerických porazili na mistrovství světa v Ostravě Polsko 4:1 a po třetí výhře v pátém utkání se posunuli na druhé místo skupiny B. Gólem a třemi asistencemi se na tom podílel kapitán Brady Tkachuk. Poláci, nováček mezi elitou, drželi s favoritem dlouho krok, nakonec si ale připsali pátou porážku a se ziskem bodu jsou poslední.
Brady Tkachuk a Pawel Zygmun v zápase MS 2024 Polsko - USA
Brady Tkachuk a Pawel Zygmun v zápase MS 2024 Polsko - USA | Foto: Reuters

Poláci začali mnohem aktivněji než v předešlém utkání proti Slovensku, kdy hned v úvodu inkasovali.

Ve 3. minutě rozjásal početnou skupinu polských fanoušků v aréně Wronka, který z rychlého protiútoku prostřelil Augustinea v brance USA. Gól však s ohledem na ofsajd neplatil.

Amerického rodáka Murraye v polské brance prověřil v přesilové hře Caufield, skóre ale neotevřel. Outsider měl v první třetině více ze hry, i díky třem přesilovým hrám, gólově se však prosadit nedokázal.

Ve druhé části zámořští hráči v ofenzivě výrazně přidal a tlačili se před Murraye. Šestatřicetiletý brankář, jenž za Polsko chytá od sezony 2016/17, se proti svým krajanům dlouho držel, zlikvidoval dokonce samostatný nájezd Gaudreaua, ve 31. minutě ale kapituloval. Po přečíslení tři na jednoho ho překonal Kesselring.

Vyrovnat mohl Walega, Augustine byl připravený. Na druhé straně se Murray vyznamenal proti Nelsonově zakončení.

Krátce před koncem druhé části, v čase 39:17, Američané své vedení zvýšili. Murray sice vyrazil střelu Pinta, od dojíždějícího Tkachuka se ale puk odrazil do branky.

Třetí gól americký tým přidal hned na začátku třetí třetiny, kdy se po 71 sekundách prosadil Caufield. Pasiutovi se následně přesnou střelou k tyči podařilo snížit, žádné drama se ale nekonalo.

Pohotově dorážející Caufield vrátil Američanům rychle tříbrankové vedení. Murray si nakonec připsal 53 úspěšných zákroků.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina B (Ostrava):

Polsko - USA 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 47. Pasiut (Wronka, Kolusz) - 31. Kesselring (B. Tkachuk, Vlasic), 40. B. Tkachuk (Pinto, Sanderson), 42. Caufield (B. Tkachuk), 50. Caufield (B. Tkachuk, Pinto). Rozhodčí: Brander (Fin.), Ch. Holm (Švéd.) - Durmis (SR), Ondráček (ČR). Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 8935.

Polsko: Murray - Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Dronia, Górny, Bryk, Kostek - Fraszko, Pasiut, Wronka - Michalski, Dziubinski, Urbanowicz - Krzysztof Macias, Pas, Zygmunt - Krezolek, Walega, Lyszczarczyk. Trenér: Kaláber.

USA: Augustine - Seth Jones, Werenski, L. Hughes, Sanderson, Petry, Vlasic, Kesselring - Boldy, Nelson, Gaudreau - Pinto, Caufield, B. Tkachuk - Zegras, Hayes, Farabee - Brindley, Kunin, Eyssimont - Leonard. Trenér: Hynes.

 

Právě se děje

Další zprávy