Hlavní obsah

Z atentátníka na Fica se stal v Maďarsku příznivec levice. Asi kvůli překladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán i provládní média v Maďarsku označují atentátníka Juraje Cintulu za „levicového, progresivního a ultraliberálního“ člověka. „Levicovost“ atentátníka, který střílel na premiéra Roberta Fica, se v Maďarsku pravděpodobně rozšířila kvůli chybě překladače, který slovní spojení „levický básník“ (Cintula bydlí ve městě Levice) přeložil jako „levicový básník“.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán a předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

Upozornil na to slovenský Denník N s tím, že politická orientace atentátníka není vůbec jasná a jeho názory byly nekonzistentní. To nebránilo Orbánovi, aby na mítincích vládní strany Fidesz před nadcházejícími eurovolbami opakovaně označil atentátníka za progresivního levičáka, který ohrozil předsedu slovenské vlády, který je pro mír. „Maďarsko tak stojí opět jako osamělý ostrov v moři proválečných evropských zemí,“ uvedl Orbán v pátek v rozhlasové stanici Kossuth Rádió.

Podle Orbána se Slovensko po nedávných volbách pod vedením Fica vydalo mírovou cestou, a to byla velká pomoc pro Maďarsko. „Teď se tento proces zasekl, byl přerušen. Robert Fico vypadl z práce v nejdůležitější chvíli. Věříme v jeho uzdravení, ale teď musíme bojovat za mír sami,“ uvedl Orbán v jednom ze statusů na sociální síti.

Provládní maďarští influenceři spojili Cintulu přímo s Evropskou unií a Bruselem. Podle nich se atentátník pokusil zavraždit „promírového předsedu vlády“ ve znamení „válečného štvaní v Evropě“.

Sbalte si klobouky a odejděte! Orbán ostře zaútočil na vedení EU

Evropa

Výběr článků

Načítám